Victor Ponta anunță că își dă demisia în alb din PSD

Victor Ponta și-a dat demisia FOTO: Ionuț Fantaziu
Victor Ponta FOTO: Ionuț Fantaziu

12:37. Liviu Dragnea a declarat că nu va accepta demisia în alb a lui Victor Ponta și a spus că „încearcă” să afle „care sunt supărările sale”. „Pe mine nu mă deranjează criticile lui. Fiecare critică făcută cu bună credință trebuie luată în seamă”, a mai spus Liviu Dragnea.


Victor Ponta a anunțat astăzi că își va depune demisia în alb din PSD, urmând ca președintele partidului, Liviu Dragnea, să dispună de această demisie. Întrebat dacă mai există o relație de prietenie între el și Liviu Dragnea, liderul PSD, acesta a spus: „Nu, să fim serioși. Dragnea e un om politic, eu nu mai sunt, pot spune exact”.

În ultima vreme, Victor Ponta a avut mai multe schimburi de replici cu liderul PSD, Liviu Dragnea. În urmă cu două zile l-a criticat și pe primul ministru Sorin Grindeanu.

Întrebat dacă premierul Sorin Grindeanu se sfătuieşte cu el, deputatul Ponta a spus că discută, dar prim-ministrul face tot ceea ce îi spune Liviu Dragnea.

„Dacă înţelegeţi gluma mea, domnul Grindeanu se sfătuieşte cu mine, dar face ce spune domnul Dragnea. Adevărurile se spun în glumă”, a afirmat fostul premier Ponta, care și-a anunțat demisia din PSD astăzi.

Întrebat cum vede evoluţia lucrurilor în România în acest an, el a spus că „foarte rău”, în condiţiile în care România nu are „un pilot la manşă şi se bate lumea cine duce avionul”.

„Foarte rău. Mă întorc la comparaţia mea favorită care a stârnit şi obiect de miştouri, cu avionul. Noi, în continuare, nu avem un pilot la manşă şi se bate lumea cine duce avionul. Din păcate, ne mai bate şi înăuntrul avionului între noi, nici nu ştim pentru ce.

Între timp, în afara avionului care zboară din inerţia anilor 2012-2015 e o furtună din ce în ce mai mare. UE abia se mai ţine, avem alegeri în Franţa, Germania, Olanda în perioada imediat următoare. Iar economic, toată lumea o duce rău. În afară de ce facem noi în avionul nostru, piloţii se bat pe manşă şi noi, pasagerii în spate, ne batem cine stă la geam când cade avionul, furtuna din jurul nostru e un lucru foarte rău”, a conchis Victor Ponta, care și-a anunțat astăzi demisia din PSD.

Demisia lui Victor Ponta din PSD. Declarația acidă a lui Dragnea aseară

Ieri, liderul PSD, Liviu Dragnea, i-a dat o replică acidă lui Victor Ponta. Dragnea a spus că aceste critici venite din partea lui Ponta nu fac decât să mobilizeze partidul și Guvernul.

„Eu am spus-o și o spun cu drag: orice critică din partea domnului Victor Ponta este foarte sănătoasă pentru mine, pentru Guvern. Faptul că dumnealui spune că vom avea investiții zero în acest an îl va ambiționa foarte tare pe Sorin Grindeanu.

Aceste critici foarte fundamentate și făcute cu drag, zic eu, sunt foarte argumentate (…) Când te critică un prieten ca Victor Ponta, nu poți decât să te bucuri”, a declarat Liviu Dragnea.

În urmă cu o săptămână și ministerul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, l-a criticat pe Victor Ponta.

„Nu cred că are niciun motiv să fie supărat. Nimeni nu i-a spus măcar „dă-te mai încolo” în interiorul partidului. El a renunţat singur, fără să se consulte cu partidul, şi la funcţia de preşedinte al partidului şi la funcţia de prim-ministru. Eu am aflat de pe Facebook, de exemplu, că nu mai avem Guvern”, a spus Lia Olguţa Vasilescu la TVR 1.

Vasilescu a spus că are o relaţie foarte bună cu Ponta, care este „un lider foarte valoros” al PSD, dar ar trebui să îşi asume această funcţie și să nu fie „un analist politic”.

Demisie Victor Ponta din PSD. Viața, cariera și teza de doctorat

Victor Ponta a intrat în politică în 2001, la invitația lui Adrian Năstase, căruia i-a fost asistent la catedra de Drept Internațional Public. Tot Năstase i-a propus funcția de șef al Corpului de Control al Guvernului pe care îl conducea. În noiembrie 2003 a fost ales președinte al Tineretului Social Democrat, funcție pe care a ocupat-o până pe 18 noiembrie 2006.

A fost președinte al Partidul Social Democrat din 2010 până în 2015 și deputat de Gorj. De asemenea, alături de liberalul Crin Antonescu a fost copreședinte al Uniunii Social-Liberale (USL).

În 2008, în primul guvern Boc, Victor Ponta a fost ministru delegat pentru relația cu Parlamentul. În această perioadă, Ponta a avut o activitate critică la adresa executivului din care făcea parte, precum și poziții critice legate de adoptarea de coduri juridice prin asumarea răspunderii guvernului, asumare pe care o considera o strategie politică a președintelui Traian Băsescu.

A deținut funcția de prim-ministru al României din 7 mai 2012 până la demisia sa în 4 noiembrie 2015.

În iulie 2003 a obținut titlul de doctor în drept din partea Universității din București cu teza intitulată Curtea Penală Internațională. Îndrumătorul științific al lucrării a fost Adrian Năstase, atunci premier în funcție. În 2012, chestiunea obținerii titlului de doctor cu această teză a generat o dezbatere publică, după ce revista Nature și alte publicații au considerat că ar fi vorba de un plagiat.

Consiliul Academic de Validare a Titlurilor Universitare a constatat că 85 din cele 307 pagini ale lucrării au fost copiate integral, fără ghilimele și fără indicarea exactă a sursei.

De asemenea, Victor Ponta este acuzat de fapte de corupție de către procurorii DNA, într-un dosar în care este implicat și fostul parlamentar PSD Dan Șova.