Livezile cu mere ale României, readuse la viață de investitori

pomicultură
Pomicultura revine în forță. Foto: Captură Digi24

Livezile din judeţul Vâlcea redevin celebre, la aproape 20 de ani după ce au fost abandonate. În comuna vâlceană Copăceni, șase investitori au început o afacere cu mere: au adus puieţi din Belgia, iar acum exportă fructele tot acolo. Și-au propus ca în viitor să deschidă şi o fabrică de conserve, relatează Digi24.ro.

„În momentul în care merele noastre au ajuns în Belgia, beneficiarul a zis: „dom`le nu se poate așa ceva, le-ați făcut ceva, nu se poate să aveți o așa culoare”. Le-au făcut analize și au rămas surprinși că nu le făcusem nimic”, a povestit Nicolae Vasile, administratorul unei firme investitoare.

Merele cultivate la Copăceni au o piaţă din ce în ce mai mare de desfacere în Belgia. Înainte de 1990, zona era cunoscută pentru livezile sale, însă terenurile au fost retrocedate, iar plantaţiile au fost abandonate.

Acum câţiva ani, șase investitori şi-au unit puterile şi au reluat tradiţia cultivării merilor. Plantația de la Copăceni este în al treilea an de producţie şi dă între 60 și 70 de tone la hectar. „Putem să spunem că cel puțin 95 % este calitatea întâi”, a explicat Vasile.

20 de localnici sunt angajați permanent, iar în perioada recoltei aici lucrează și 70 de zilieri. „Avem locuri de muncă, venim, ne cheamă la muncă, ar fi bine să se deschidă și mai multe”, a povestit un localnic.

Investitorii au făcut şi un depozit cu capacitate de 500 de tone de fructe, dotat cu o linie de sortare. „Investiția totală a fost de 500.000 de euro. Numai instalația de sortat a costat 65.000 de euro”, a spus Ionuț Vasile, unul dintre investitori.

Tradiția cultivării pomilor fructiferi ar putea reînvia și în alte comune din Vâlcea. În comuna Crețeni se vor planta 20 de hectare cu pruni și se va deschide și o unitate de procesare. Pomilor li se aplică tratament pomi fructiferi doar pentru a-i feri de dăunători și pentru a rezista vremii deseori capricioase. De asemenea, în zonă se folosește tratament sămânță pentru culturi, iar lucrurile promit să se transforme într-o interesantă cooperativă.

În 1990, în Vâlcea erau peste 20.000 de hectare cu pomi fructiferi. Până în 2013 mai rămăseseră doar 13.000 de hectare, fărâmițate și lucrate parțial.