Poluare gravă în paradis. Insula Sacalin, în pericol din cauza scurgerilor de petrol

insula sacalin imagine de sus
Insula Sacalin, văzută de sus. Foto: Daniel Petrescu – Ibis Tours / pinterest.com

Insula Sacalin din Delta Dunării se află în pericol, după ce dintr-o navă eșuată în zonă în urmă cu 35 de ani a început să se scurgă petrol, relatează adevarul.ro.

Localnicii din Sfântu Gheorghe au observat de câteva zile scurgeri de produse petroliere din epava remorcherului Tuzla, care a eşuat în 1982 în Insula Sacalin, arie naturală protejată prin lege.

„Cantitatea de reziduu petrolier se pare că este destul de mare deoarece zona este împânzită cu o pătură uleioasă în care păsările şi peştii nu mai au nicio şansă. Mirosul de combustibil se simte de la kilometri distanţă“, a declarat un localnic pentru sursa citată.

Conducerea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD) a fost informată, însă deocamdată nu s-a luat nicio măsură.

Potrivit specialiștilor, pătura uleioasă poate să omoare păsările și peștii din zonă: păsările pot rămâne prinse în peliculă, iar peștii se pot sufoca deoarece nu mai au oxigen. În plus, peștii care au fost în acea zonă nu mai sunt comestibili.

Insula Sacalin, numită și „cel mai nou pământ al țării”, s-a format în urmă cu aproximativ 150 de ani. Inițial ea era formată din două insule mai mici: Sacalinu Mare și Sacalinu Mic. Cu timpul, cele două s-au unit și au format o singură insulă.

Complexul Scalin-Zătoane are o suprafață de 21.410 de hectare și este arie de protecție specială în cadrul Rezervației Biosferei Delta Dunării.

Aici cuibăresc 14 specii de păsări, iar zona este loc de migrație pentru aproximativ 100 de specii.

Pe insula Sacalin se află cele mai mari colonii de chire de mare și pelicani creți, insula fiind principala zonă de cuibărit, hrănire și iernare a acestor specii. În apele din apropiere trăiesc sturioni și plante rare precum varza de mare și canarul bălții.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.