Poluare fără precendent într-o țară aproape de România

Indicele calității aerului a depășit cu mult pragul normal în capitala Bosniei și Herțegovina. Întregul oraș este scufundat în smog, iar autoritățile sunt depășite de situație, potrivit Digi24.

Au fost închise școlile, iar bătrânilor, femeilor gravide și celor cu probleme de sănătate li s-a recomandat să nu iasă din case. Însă Sarajevo nu este singurul oraș din țară în care sunt probleme de poluare. Sunt afectate și alte localități, mai ales cele în care sunt uzine și fabrici. Potrivit specialiștilor, poluare ar putea persista până la jumătate lunii ianuarie.

Autoritățile din Milano au decis să interzică, timp de trei zile (28-30 decembrie), circulația vehiculelor particulare, din cauza poluării atmosferice. În cele trei zile de restricții rutiere, cetățenii orașului Milano nu vor putea să își folosească mașinile și motocicletele personale între orele 10:00 și 16:00.

Mai mult, municipalitatea a emis „bilete anti-smog” în valoare de 1,5 euro, care sunt valabile timp de o zi întreagă pe mijloacele de transport în comun. Poluarea atmosferică s-a intensificat în nordul Italiei, zonă puternic industrializată, în special din cauza lipsei precipitațiilor.

În China, cel puțin zece orașe și o întreagă provincie au intrat săptămâna aceasta în stare de „alertă roșie”, după ce s-a ajuns la nivelul maxim de poluare atmosferică.

De exemplu, în orașul Xinxiang din provincia Henan concentrația particulelor poluante este de 2,5 microni în diametru. Potrivit medicilor, această concentrație poate penetra adânc plămânii. Nivelul este
aproape treizeci de ori mai mare peste pragul maxim.

Beijing a declarat „alertă roșie” de poluare pentru prima dată în istorie pe 7 decembrie și a adoptat măsuri excepționale de restrictionare a circulatiei rutiere și de închidere a marilor poluatori încercând astfel să reducă smogul. Orașul portuar Tianjin, din nordul Chinei, a emis pe 22 decembrie prima sa „alertă roșie” pentru poluarea aerului.

Recomandările GreatNews:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.