Poluare de 16 ori peste limita admisă într-un oraș din România

termocentrala din oradea
Foto: Captură YouTube

Centrala termică din Oradea care asigură încălzirea orașului este veche de aproape 50 de ani şi emană de 16 ori mai multe noxe decât limita maximă admisă, punând astfel în pericol sănătatea locuitorilor, relatează digi24.ro.

Problemele au început în urmă cu cel puţin 13 ani şi încă nu sunt rezolvate deoarece Primăria Oradea nu are bani pentru reparații.

Noxele pot ajunge în plămânii localnicilor. „Gazele rezultate în urma arderii cărbunelui predispun la afecţiuni pulmonare în special la vârstele extreme – copii şi vârstnici – şi pot favoriza agravarea bolilor pulmonare”, a explicat doctorul Dorel Ţîrţ, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Bihor.

„Este groaznic, inhalăm, e dezastruos”, a povestit un localnic.

Uzura cazanelor, coşul fără filtre și folosirea cărbunelui transformă Oradea într-un oraş gri: fumul toxic al termocentralei se întinde pe câţiva kilometri în zilele senine, iar depunerile murdăresc tot ce ating.

„Vine un miros de cărbune şi dacă depozitezi ceva pe balcon se depune funingine”, a relatat o localnică.

Dioxidul de sulf, depășit de 12 ori

Directorii termocentralei de la Oradea admit că aceasta are probleme foarte grave, dar spun că nu se poate face nimic pentru că primăria, instituția care administrează CET-ul, nu are bani să instaleze filtre. Singura soluţie ar fi să se oprească centrala cu totul.

„SO2 (dioxid de sulf) norma este 400 şi instalaţia actuală este undeva la 5000, pulberile de la 50 cât e norma UE avem 800”, a arătat Francisc Daniel, directorul tehnic al CET Oradea.

„Nu putem reduce poluarea la zero pentru că suntem în plină iarnă. Trebuie să furnizăm agent termic”, a afirmat Anca Sas, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

Anul trecut, Garda de Mediu Bihor a amendat de două ori Electrocentrale Oradea pentru că a depăşit gradul maxim de poluare admis, dar acest fapt nu îi ajută cu nimic pe localnici. Primăria promite că este ultima iarnă în care centrala veche de 50 de ani mai poluează Oradea. În decembrie, Primăria şi-a propus să inaungureze o nouă instalaţie, care să funcţioneze cu gaz metan şi care să respecte normele europene de mediu.

Recomandările editorilor GreatNews:

Preoți în loc de funcționari. Căsătoria civilă ar putea fi făcută la biserică
Cum a reușit Poliția să reducă la zero numărul morților pe DN1- Comarnic-Azuga-Bușteni
Fotografiile începutului de an. Cascada Bigăr, învăluită într-o perdea de gheaţă

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.