Politician: Sânii goi reprezintă Franța mai mult decât vălul

Manuel Valls, premierul francez, a sugerat că sânii dezgoliți reprezintă Franța mai bine decât un văl, relatează publicația britanică „The Guardian”.

Manuel Valls este unul dintre susținătorii primarilor francezi care recent au interzis pe plajă costumele de baie de tip burkini (acestea acoperă tot corpului mai puțin fața și sunt folosite de femeile musulmane când înoată sau petrec timp pe plajă).

Când a făcut acest comentariu, premierul francez se referea la Marianne, femeia-simbol național al Republicii Franceze, a cărei imagine este reprezentată de tânăra cu sânii goi din tabloul pictorului Eugène Delacroix („Libertatea conducând poporul”).

„Marianne are sânii goi deoarece ea hrănește poporul! Nu poartă văl deoarece este liberă! Asta este republica”, a spus Valls.

Declarația sa a fost criticată de alți politicieni, dar și de feministe și de istorici.

„Marianne are sânii goi deoarece este o alegorie”, a explicat Mathilde Larrere, istoric al Revoluției Franceze.

Libertatea conducând poporul eugene delacroix
„Libertatea conducând poporul” (1830). Sursa: Wikimedia Commons

Burkini, considerată „o uniformă care este simbolul extremismului islamist”

La jumătatea lunii august, primarul din Sisco, un sat de pe Insula Corsica, a interzis costumul de baie de tip burkini, după ce au avut loc mai multe ciocniri între localnici francezi și tineri de origine nord-africană. Se pare că disputa a început în momentul în care un turist a fotografiat câteva femei tinere care purtau burkini.

Sisco a devenit astfel a treia localitate din Franța care a interzis costumele de tip burkini. Tot în această vară, primarul din Cannes a interzis și el costumele burkini, declarând că nu va permite ca „o uniformă care este simbolul extremismului islamist” să fie purtată pe plajele din oraș.

Cei care susțin interzicerea acestui tip de costum de baie, care este purtat de unele femei musulmane pentru a respecta preceptele potrivit cărora femeile trebuie să se îmbrace modest în public, consideră că el nu este compatibil cu principiile seculare franceze. Dar opozanții lor consideră că interzicerea costumelor burkini este discriminatorie.

Pe 26 august, cea mai înaltă instanță de judecată din Franța a suspendat interzicerea costumelor de baie burkini pe una dintre plaje, pe motiv că interdicția încalcă drepturile și libertățile fundamentale ale omului, a anunțat agenția de presă Reuters.

Reprezentanții ONU le-au cerut și ei primarilor să anuleze interdicția de a purta burkini, pe care au considerat-o „o reacție stupidă”, care nu sporește securitatea, ci alimentează intoleranța religioasă.

Vălurile de tip burka și niqab, care acoperă nu doar părul femeilor, ci și fața acestora, sunt interzise în Franța din anul 2004. Din 2011, purtarea lor este interzisă și în Belgia. Pe de altă parte însă, costumul de tip burkini nu acoperă fața femeilor.

Dacă acest articol vi s-a părut interesant, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Costumul burkini, interzis pe plajă după ce a iscat violențe între francezi și musulmani

Cehii și ungurii vor o armată pentru Uniunea Europeană

 

https://greatnews.ro/proiectul-zefir-turul-sudului-pact/

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.