Un maghiar fără o mână aleargă 33 de kilometri cu drapelul României de Ziua Națională

polgar levente
Foto: Polgar Levente

Polgar Levente, un sportiv român de etnie maghiară, ce și-a pierdut o mână în copilărie, a ales să sărbătorească Ziua Națională a României într-un mod special. Vineri, 1 decembrie, el va alerga de la Aiud la Alba Iulia în cinstea Marii Uniri.

Distanța dintre Aiud și Alba Iulia este de 33 de kilometri. Polgar Levente a creat și un eveniment pe rețeaua de socializare Facebook și îi invită pe toți cei interesați să i se alăture.

Alergarea se va desfășura între orele 7.00 și 10.00. Plecarea se va face din parcarea Colegiului Național „Gabriel Bethlen” din Aiud.

„Este o invitație prietenească, nu sunt medalii, diplome. Poate un ceai cald. Extrem de important să respectăm regulamentul rutier!”, a spus ultramaratonistul.

Cei care nu pot să alerge pe o distanță atât de mare i se pot alătura alergătorului de oriunde de pe traseu.

„Se pornește din parcarea Bethlen Gábor de unde se dă startul Aiud Maraton. La ora 7 fix pornesc! Drapelul României a sosit de la Oradea, mulțumesc Mihaela Georgeta Cîmpanu, îl voi flutura de la Aiud – Alba Iulia pe 1 Decembrie. Oricine este binevenit să se alăture de unde dorește dacă are un drapel acasă să îl ia cu el!”, a spus el.

Polgar Levente este un ultramaratonist în vârstă de 36 de ani. Tânărul și-a pierdut o mână într-un accident feroviar pe când avea numai 6 ani.

„Prin gestul meu, vreau să transmit un mesaj de pace, de unitate între etnii, de conviețuire în armonie. Nu ne interesează ura. Eu port în mine două etnii. Noi nu avem probleme aici (în Transilvania — n.r.), cum că unul e român, altul e ungur. Astea sunt povești, noi ne avem bine, trăim bine împreună”, a declarat sportivul pentru agerpres.ro.

Nu este pentru prima dată când ultramaratonistul aleargă de la Aiud la Alba Iulia în cinstea Zilei Naționale. Anul trecut el a alergat pe 1 Decembrie în semn de respect pentru militarii care au murit apărându-și țara și pentru cei care luptă în continuare în teatrele de operaţiuni din diferite colțuri ale lumii.

Originar din Aiud, Polgar Levente aleargă maratoane şi ultramaratoane, iar în iulie 2016 a stabilit un nou record naţional, când a traversat România de la vest la est și a alergat 1.011 kilometri în 14 zile.

Polgar Levente Ioan se implică și în acțiuni umanitare și în diverse cauze ale asociaţiilor Persoanelor cu Handicap Neuromotor România şi „Little People Romania“.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.