De ce s-a prăbușit poarta de intrare în Timișoara? Autoritățile vin cu o nouă explicație | VIDEO

poarta de intrare timișoara
Foto: Captură YouTube

Cătălin Iapă, consilierul personal al primarului Timișoarei, Nicolae Robu, susține că poarta de intrare în Timișoara, care s-a prăbușit în timpul furtunii de acum o săptămână, omorând un tânăr de 24 de ani, ar fi fost doborâtă nu de puterea vântului, ci de o bucată de acoperiș.

Iapă își bazează ipoteza pe imaginile surprinse de un șofer.

Potrivit consilierului, în filmare este vizibil un obiect mare alb dus de vânt care ajunge în dreptul porții de intrare chiar în momentul în care aceasta se prăbușește.

Obiectul mare și alb este vizibil în partea stângă a filmării. Totuși, imaginile nu sunt suficient de clare pentru a stabili dacă bucata respectivă este un acoperiș sau doar un banner purtat de vijelie.

Consilierul personal al primarului Timișoarei consideră însă că este clar vorba de un acoperiș: „Legat de poarta de pe Calea Lugojului: sunt sigur 100% că până la ea au ajuns bucăți de acoperiș aduse de vânt! Foarte probabil, din filmare și din poze, să fi fost și lovită de bucățile de acoperiș aduse de vânt!”.

Cătălin Iapă mai spune că a mers la fața locului și a văzut bucăți de acoperiș: „După ce am vizualizat înregistrarea cu momentul în care a căzut poarta mărit și dat cu încetinitorul, presupunerea personală [e – n.r.] că poarta a fost lovită de un acoperiș înainte de a pica. Imediat am mers acolo să văd dacă mai e rămas ceva în jur și am găsit bucăți de acoperiș pe o suprafață foarte mare atât înaintea porții cât și după poartă”.

Într-o intervenție telefonică la România TV, primarul Nicolae Robu a susținut și el această teorie, relatează debanat.ro: „Este o anchetă, eu nu m-am implicat, dar am aflat despre această înregistrare și despre ce se vede la o redare cu încetinitorul. Acel obiect este un acoperiș. A fost cineva, a făcut poze, avem poze la ora actuală cu un acoperiș alb care a ajuns acolo în zonă. Ancheta va conduce la concluziile de rigoare, dar prima tentație la vizionarea acestei înregistrări este pentru oricine să credem că s-a văzut acea izbitură a acoperișului, care venea cu viteză foarte mare, în stâlpul de susținere a porții și de acolo a început surparea”.

Nicolae Robu a mai spus că poarta a fost construită în anii ’80 și că lucrările recente care s-au făcut la ea, și care au costat 56.000 de euro, au avut doar rol de „estetizare”: „La structura de rezistență nu s-a umblat. A fost o expertiză făcută în 2014-2015, înainte de acea intervenție de înfrumusețare, și nu a relevat probleme structurale, după câte știu eu. S-au autorizat doar intervenții superficiale, nimic la nivel de structură”.

Vlad Baici, tânărul ucis de poarta care s-a prăbușit peste mașina sa, avea 24 de ani și era student la Medicină.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.