PNL și USR iau în calcul și varianta intrării la guvernare

Rezultate moțiune de cenzură Guvern FOTO: Libertatea.ro
FOTO: Libertatea.ro

PSD și ALDE lucrează deja la lista viitorului cabinet, potrivit unor surse din interiorul coaliției. De altfel, încă de ieri, președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că are deja patru variante de premier și că urmează să se consulte cu ceilalți șefi din partid.

„Să fie un om corect, un om responsabil, un om care să nu fie aventurier. Un om cinstit și un om cu viziune”, a precizat Liviu Dragnea.

Printre cei care se află pe lista scurtă a PSD pentru propunerea de premier s-ar afla europarlamentarul PSD Viorica Dăncilă, președintele organizației de femei a social-democraților, Mihai Fifor, președintele Consiliului Național al PSD și liderul senatorilor PSD, Florin Georgescu, viceguvernator BNR și Carmen Dan, ministru demisionar al Internelor.

De asemenea, se vorbește despre faptul că unii dintre miniștrii demisionari ar putea putea apărea în viitorul guvern. Este vorba despre Carmen Dan, de la Interne, Olguța Vasilescu, de la Muncă, Mihai Tudose, de la Economie, Marius Dunca, de la Ministerul Tineretului și Sportului, Ana Birchall, de la Afaceri Europene și ministrul Dezvoltării și Administrației, Sevil Shhaideh.

Ce spune PNL

Președintele PNL, Ludovic Orban, spune că nu s-a luat încă o decizie în partid cu privire la propunerea pe care ar urma să o facă la consultările cu președintele Klaus Iohannis. Liberalii sunt dispuși să negocieze o nouă majoritate cu orice formațiune politică în afară de PSD, însă spun că varianta preferată ar fi forțarea alegerilor anticipate.

„Am avut o dezbatere privitoare la situația în care ne găsim azi, după criza creată de PSD. Ne bucurăm că am scăpat de o gașcă din PSD și vom face tot ce depinde de noi pentru a scăpa și de cealaltă gașcă”, a spus Ludovic Orban.

„Nu vom purta nicio negociere pentru formarea noului guvern cu PSD, excludem orice discuție cu cei care și-au bătut joc de România. Dacă vom ajunge în situația de a vota, vom vota împotriva oricărei formule de guvern care va conține PSD”, a adăugat el.

Pe de altă parte, PNL e dispus să aibă discuții cu ALDE: „Cu siguranță vom discuta, fără ALDE sau parte din ALDE nu se poate construi o majoritate parlamentară”.

Ce spune USR

USR a decis, în ședința Biroului Național, că ar putea participa la guvernare, însă are câteva condiții.

„Nu vom face o propunere de premier, este un atribut al preşedintelui în care avem încredere. Putem susţine însă un premier care va îndeplini criteriile noastre legate de integritate, notorietate, credibilitate (…) Pentru noi însă este importantă garantarea menţinerii unei justiţii independente şi nepartizane. Solicitarea pe care noi am avea-o în cadrul unei astfel de dezbateri ar fi aceea de a propune ministrul justiţiei tocmai pentru a putea să asigurăm faţă de electoratul nostru garanţiile pe justiţie, care sunt una dintre priorităţile noastre ca partid în Parlament”, a declarat parlamentarul USR Dan Barna, purtătorul de cuvânt al partidului.

De asemenea, acesta a mai declarat că USR „nu va susține niciun fel de structură care presupune asocierea sau susținerea PSD”.

Ce spune PMP

Unul dintre liderii PMP, președintele executiv Valeriu Steriu, spune că formațiunile politice din opoziție încă nu întrunesc numărul necesar de voturi pentru a putea impune un guvern și mai arată că alături de colegii săi nu-și dorește „o alipire alături de cei de la UDMR, de asemenea minoritățile de-a lungul anilor s-au poziționat alături de ce cei care deja au făcut o majoritate, însă să nu uităm că sunt cel puțin 13 foști PSD-iști, probabil, care nu-l vor susține pe domnul Dragnea, așa cum nu au făcut-o nici ieri, și sigur vor fi mai mulți care nu ar fi dispuși să susțină o propunere de premier ineficientă”.

Ce spune UDMR

Reprezentanții formațiunii care reprezintă minoritatea maghiară din România spun că nu s-a luat o decizie cu privire la susținerea unui viitor guvern și că vor avea negocieri cu alte formațiuni politice. Cei din UDMR au depus ieri o sesizare la Consiliul pentru Combaterea Discriminării și CNA, acuzând mai mulți politicieni, printre care și fostul președinte Traian Băsescu, de discursuri împotriva comunității maghiare.

„Am putut fi martorii manipulării şi a propagandei naţionaliste în aceste zile. Este inacceptabil ca un fost şef al statului să ceară maghiarilor din România să sărbătorească ziua de 15 martie la Budapesta. Maghiarii din România au drepturi în această ţară, în care s-au născut!

Este o declaraţie schizofrenică dacă stăm să ne gândim că, în timpul mandatului său de preşedinte, cu ocazia comemorărilor din 15 martie, a adresat mai multe mesaje de sprijin comunităţii noastre şi el însuşi a promulgat legea care declară zilele sărbătoririi comunităţilor tătarilor şi a rromilor din România”, a declarat președintele executiv al UDMR, Porcsalmi Bálint.

Întâlnirea de la Cotroceni

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis o scrisoare președinților partidelor și formațiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, prin care îi invită la consultări, la Palatul Cotroceni, în vederea desemnării unui candidat pentru funcția de Prim-ministru. Fiecare delegaţie poate fi formată din maximum 5 persoane, anunță Administrația prezidențială.

Programul consultărilor de luni:

  • 15:00 – PSD și ALDE;
  • 16:00 – PNL;
  • 17:00 – USR;
  • 17:30 – PMP;
  • 18:00 – UDMR;
  • 18:30 – Grupul minorităţilor naţionale.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.