Ce soluție propune PNL la criza francului elvețian

Francul elvețian. Legea insolvenţei persoanei fizice este singura reglementare care poate pune clientul, aflat în incapacitatea de a-şi achita ratele, în poziția de a nu fi executat silit și de a putea să își ducă la capăt contractul încheiat cu banca, lucru benefic pentru ambele părți, după cum susține copreședintele PNL, Alina Gorghiu.  

Afirmațiile reprezentantei PNL vin în contextul în care cotația franc –leu a atins luni un nou record, când Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de 4,4716 lei pentru un franc elvețian, în creştere cu 1,1% faţă de vineri, când a fost cotat la 4,4228 lei/franc.

Astfel, Alina Gorghiu a declarat, prin intermediul unui comunicat de presă, că Legea insolvenței persoanei fizice oferă clientului, care nu mai poate achita ratele, o soluție de reeșalonare a ratelor și poziția corectă de negociere cu banca, pe baza veniturilor pe care le obține.

Mai mult, în opinia liberalei, spre deosebire de alte reglementări propuse care nu acționează retroactiv, aceasta poate fi pusă în aplicare imediat. În acest sens, Gorghiu a mai spus că PNL cere convocarea în sesiune de urgență a Parlamentului pentru a adopta această lege.

“În privința creditelor în franci elvețieni, există în acest moment două curente importante, dar ambele de extremă: unii spun să-i lăsăm pe debitori să se descurce cum pot cu băncile, cealaltă direcție este ca statul să acopere pierderile debitorilor. Datoria noastră ca oameni politici este să nu privim nicio situație socială cu cinism, și nici să folosim statul, ca pe o pușculiță cu resurse nelimitate, mai ales când nu acestea sunt soluţiile constructive”, după cum a afirmat reprezentanta PNL.

Ea a spus că nu este de acord nici ca responsabilitatea acestei crize să fie plasată asupra debitorilor care  “erau obligați să aibă doctorat în economie înainte de a lua credite în franci”.

“Un instrument cu o maturitate de 20-30 de ani exprimat într-o monedă exotică este complex. Problema creditelor în franci elveţieni nu este de azi de ieri, datează din 2009, deci de 6 ani această problemă este nerezolvată. Fiecare amânare a unei decizii nu a făcut decât să crească pierderea clienţilor şi a băncilor. Comportamentul băncilor, în momentul în care au acordat aceste credite, nu a fost unul adecvat, nici față de clienți, nici față de ele însele. În privința clienților, băncile nu le-au explicat acestora riscurile creditării într-o monedă specială, așa cum este creditul în franci elveţieni. În privința lor, băncile au acționat fără prudență, din păcate, cunoscând riscurile pe care și le asumă. Statul poate și trebuie să se asigure că practicile de vânzare înşelătoare sunt penalizate corespunzător indiferent de domeniu”, susține Alina Gorghiu.

 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.