Orașul din România care își aruncă haina gri din comunism. Culorile s-au revărsat pe străzi

ionuț urzeală ploiești transformatoare
Primul transformator vopsit. Foto: Transformăm transformatoare, dăm Ploieștiului culoare (Facebook)

Alături de doi artiști și grafferi, Ionuț Urzeală, un tânăr din Ploiești, a început să picteze și să vopsească vechile transformatoare electrice din oraș, niște construcții gri și urâte, care erau pline de mâzgălituri și de înjurături.

Înjurăturile au fost înlocuite de mesaje motivaționale care îi încurajează pe trecători să facă sport: „Bucuria reală e afară. Stay cool, play ball. Live life”.

Deoarece Ionuț Urzeală este preşedintele Clubului Spotriv Universitar Ploieşti, primul transformator pictat a fost acoperit de desene colorate cu terenuri de baschet, nori, verdeață și tineri care fac sport.

„Peretele unde eu îmi parchez maşina mă înjura în fiecare dimineaţă şi am dorit să schimb acest peisaj. Ideile le-am stabilit de la începutul proiectului, sunt motive sportive, motive de viaţă sănătoasă, de inspiraţie şi moto-uri motivaţionale care să sprijine în primul rând copiii să se apuce de sport”, a explicat Ionuţ Urzeală pentru postul de televiziune Digi24.

Tânărul a obținut toate aprobările necesare de la proprietarul transformatoarelor electrice, compania Electrica, precum și de la Primărie.

Pentru prima clădire colorată s-au cheltuit 1.500 de lei, bani din care s-au cumpărat 90 de spray-uri, 25 de kilograme de vopsea lavabilă, trafaleţi şi pigmenţi. Ionuț Urzeală și cei doi artiști voluntari – unul student şi un altul angajat în Bucureşti – au primit banii de la Fundaţia Comunitară Prahova, care susţine proiectul.

ionuț urzeală ploiești transformatoare
Primul transformator vopsit (reprezentat înante și după). Foto: Transformăm transformatoare, dăm Ploieștiului culoare (Facebook)
ionuț urzeală ploiești transformatoare
Primul transformator vopsit. Foto: Transformăm transformatoare, dăm Ploieștiului culoare (Facebook)
ionuț urzeală ploiești transformatoare
Primul transformator vopsit. Foto: Transformăm transformatoare, dăm Ploieștiului culoare (Facebook)
ionuț urzeală ploiești transformatoare
Primul transformator vopsit. Foto: Transformăm transformatoare, dăm Ploieșțiului culoare (Facebook)

În total, în Ploiești sunt 297 de transformatoare electrice și aproape toate – cu două excepții – sunt murdare, a explicat Ionuț pentru adevarul.ro.

„Nu pot susţine singur sau cu ajutorul fundaţiilor desenul celor 300 de transformatoare din oraş”, a arătat el.

Pentru a strânge bani pentru decorarea construcțiilor, Ionuț Urzeală a lansat pe Facebook inițiativa „Transformăm transformatoare, dăm Ploieștiului culoare!”, prin care îi încurajează pe ploieșteni să doneze bani pentru vopsirea transformatoarelor sau să se ofere voluntari pentru a lucra alături de grafferi.

Ideea sa a avut un succes foarte mare, iar oamenii deja i-au chemat în numeroase alte zone din Ploiești.

„Vă așteptăm și pe Republicii! Din păcate o să „stricați” WC-ul public al dragilor mâncători de semințe din spatele blocului”, a scris Oana Dinu pe pagina de Facebook a proiectului.

„Asemenea inițiative sunt binevenite aici, în Germania, sunt foarte curios cum vor fi primite în Ploiești. Mult succes și personal susțin proiectul!”, a precizat și Viorel-Mihai Dumitru.

„Dacă îți place ideea și vrei să faci parte din grupul care contribuie la schimbarea imaginii urbane, implică-te! Împreună cu tine transformăm cât mai multe transformatoare din Ploiești! După experiența primului transformator desenat, știm că: – Pentru a fi gata, e nevoie de 2.000 lei: costuri ale materialelor, logistice precum și de susținere a artiștilor – Durează aproximativ 2 săptămâni de lucru pe vreme bună”, se arată pe pagina de Facebook a proiectului.

Cei interesați pot să contribuie astfel:

1. Aleg un transformator pe care îl știu și pe care l-ar vrea desenat, mobilizează de la prieteni, cunoștințe și vecini suma de 2.000 lei, iar apoi băieții îi anunță când pot ajunge în cartier.

2. Donează pentru desene, pentru a fi colorate cât mai multe tranformatoare din Ploiești. Donația se poate face în contul Fundației Comunitare Prahova, organizație care gestionează aspectele administrative ale proiectului.

IBAN RO61 RNCB 0205 1348 8900 0001 deschis la BCR Prahova cu mențiunea „Transformatoare”.

3. Desenează alături de tinerii talentați implicați în proiect.

Persoanele interesate pot lua legătura cu echipa la telefonul +40 728 029 977 (Fundația Comunitară Prahova). Mail: initiativa@fundatiacomunitaraprahova.ro.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Parcare revoluționară într-un oraș din România
Se dezvoltă primele două orașe inteligente din România
Mamaia 2016: Povestea porcului tăiat pe plajă

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.