Plăcinta întinsă, rețeta succesului pentru o afacere românească

plăcinta întinsă de turnu
Plăcinta întinsă de Turnu. Foto: placinta-intinsa-de-turnu.website-arad.ro

De câţiva ani, prin târgurile cu produse tradiţionale şi-a făcut apariţia un fel de plăcintă care se bucură de mare succes: „Plăcinta întinsă de Turnu”, relatează digi24.ro.

Prăjitura este pariul făcut de o antreprenoare din Arad care a răzbit prin criza economică ce închidea afacerile acum patru ani. Plăcinta cu gustul inconfundabil al aluatului frământat acasă se pregăteşte să cucerească şi alte pieţe decât cele româneşti.

Până în 1989, Gheorghina Iacsity a lucrat ca economistă la un IAS din apropierea Aradului. După 1990 a experimentat diverse mici afaceri, însă reţeta câştigătoare s-a dovedit a fi plăcinta întinsă. Aceasta este o plăcintă rulată, cu foaia subţiată manual până la transparenţă, şi care poate fi umplută cu fructe, dovleac, brânză sau mac.

„Am avut de toate, am avut restaurant, am avut bar, am avut ABC, am avut discotecă şi… pe rând, pe rând, toate le-am închis şi ne-am axat numai pe plăcinte”, a povestit Gheorghina Iacsity pentru postul de televiziune.

În toată zona Banatului, desertul cu origini sârbeşti este apreciat de cumpărători pentru că le este familiar, însă au parte de el destul de rar deoarece pregătirea lui necesită multă muncă şi răbdare. Pentru câteva tăvi de plăcinte, întinsul foilor poate dura patru-cinci ore, lucru pe care îl mai fac uneori doar gospodinele trecute de 50 de ani pentru vreo sărbătoare.

„Cei care ştiu au îmbătrânit şi nu mai pot, şi atunci tinerii spun că mai bine le cumpără de la mine decât să îşi chinuie mamele să mai facă”, a mai spus Gheorghina Iacsity.

Lansată în 2010, în plină criză economică, „Plăcinta întinsă de Turnu” este atestată ca produs tradiţional românesc. Firma care o produce are aproximativ 20 de angajaţi, şi în afară de produsul proaspăt a pus la punct şi o formulă de produs congelat. Acum, Gheorghina Iacsity intenționează să vândă plăcinta și peste graniţă.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Cele 24 de locuri „magice” din cea mai mare cetate a României
Un pește extrem de rar va repopula apele din România
Care sunt țările unde femeile stau cot la cot cu bărbații pe bancnote