Pinguinul blond uimește turiștii. O mutație îl face special VIDEO

pinguin
Pinguinul „blond”, așa cum l-au numit cei care l-au observat recent, are spatele și aripile de culoare bej. Cei mai mulți dintre pinguini au partea din față albă și cea din spate neagră.

Neobișnuitul pinguin a fost observat în Insulele Shetland de Sud și i-a uimit pe turiștii care se aflau într-o croazieră spre Antarctica organizată de National Geographic.

Ai fi tentat să crezi că pinguinul este albinos, dar adevărul este că avem în față un caz de isabelinism, după cum a arătat experta în pinguini P. Dee Boersma, de la University of Washington.

Isabelinismul este o mutație genetică care diluează pigmentul de pe penele pinguinului, arată un studiu publicat în revista Marina Ornithology (Ornitologie Marină).

Aceleași consecințe le are și o altă mutație, numită leucism. Pinguinii cu leucism poartă același neobișnuit bej. Numai că leucismul este altceva: mutația care stopează producția de melanină în pene.

Melanina este un pigment organic de culoare neagră, care conține fier și sulf.

Albinism, leucism, isabelinism – mutații asemănătoare, dar diferite

Pentru a înțelege aceste mutații, albinismul apare atunci când nicio parte a corpului animalului nu produce melanină.

„Indivizii cu astfel de culori sunt foarte rari, dar îi întâlnim prin numeroase specii de pinguin”, spune Boersma, citată de National Geographic. Cele mai multe cazuri de isabelinism au fost observate la pinguinii Gentoo, ușor de recunoscut după pata albă de pe cap, care seamănă cu o bonetă. Însă, boneta alba e ușor de observat atunci când pinguinul are capul negru, cum se întâmplă la mai toți pinguinii Gentoo. Însă, dacă vezi un pinguin Gentoo isabelin, sunt mari șanse să nu-i observi boneta.

Cele mai puține cazuri de pinguini cu isabelinism au fost remarcate în specia Magellanic, pinguini care trăiesc în câteva zone de coastă ale Americii de Sud.

Pinguinii blonzi pierd camuflajul în ocean

Pinguinii cu isabelinism sau leucism au însă destule probleme. Pe lângă că sunt greu acceptați de ceilalți pinguini din grup, lipsa culorii negre este duce la pierderea camuflajului în ocean, culorile deschise atrăgând atenția prădătorilor.

Se pare că aproximativ 1 din 140.000 de pinguini au leucism sau isabelinism.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.