Pilot român, erou în presa străină. A reușit o salvare uimitoare, prin manevre demne de Top Gun

pilot erou
Operațiunea de salvare realizată de pilotul Constantin Apăvăloaei. Foto: Captură YouTube

Salvarea spectaculoasă a unei turiste rănite din Munții Piatra Craiului de către pilotul unui elicopter privat a devenit celebră pe internet după ce a fost preluată de publicația britanică „Daily Mail”.

Articolul publicat în presa engleză a fost distribuit de peste 10.000 de ori.

Constantin Apăvăloaei este cel care a pilotat elicopterul pe lângă stâncile ascuțite ale Munților Piatra Craiului, salvând-o pe femeia accidentată în vârstă de 44 de ani care rămăsese blocată pe munte, la 2.000 de metri altitudine. Turista din București căzuse 30 de metri într-o crevasă și nu se mai putea întoarce la traseu.

Cu două ore înainte, echipa SMURD nu reușise să ajungă la turistă: după ce pilotul SMURD zburase timp de o oră pe deasupra zonei, el decisese că nu poate duce misiunea la bun sfârșit.

Inițial, solicitarea pilotului de la compania privată de a interveni pe cont propriu a fost refuzată din cauza riscurilor prea mari.

„Acesta este momentul incredibil în care pilotul unui elicopter privat realizează o salvare uimitoare a unei turiste care rămăsese blocată pe munte, după ce echipa profesionistă de salvatori nu reușise să termine misiunea. Printr-o manevră „extremă și intensă”, pilotul-erou Constantin Apăvăloaei a salvat-o pe femeia în vârstă de 44 de ani accidentată grav, care era blocată la 2.000 de metri altitudine în Munții Carpați”, se arată în articolul „Daily Mail”.

Imaginile au fost filmate de la distanță de un alt turist aflat pe munte. În videoclip se vede cum pilotul de la firma privată Cobrex Helicopters din Brașov aduce elicopterul în poziția necesară: „Cu o abilitate uimitoare, el a întors elicopterul cu spatele, astfel încât coada să fie îndreptată spre munte”.

Pilotul a reușit să mențină elicopterul foarte stabil pe parcursul operațiunii de salvare, în ciuda curenților foarte puternici de aer de la acea altitudine. Când elicopterul s-a apropiat suficient de mult de munte, salvatorii au coborât și au luat-o pe turista rănită. Misiunea a fost dusă la bun sfârșit în numai 8 minute.

Constantin Apăvăloaie a declarat pentru postul de televiziune Digi24 că și piloții SMURD sunt foarte capabili: „Piloții sunt foarte buni, numai că probabil au unele restricții”.

Filmul a fost postat pe pagina de Facebook a Dispeceratului Național SALVAMONT și s-a viralizat rapid, fiind urmărit de peste 100.000 de oameni.

După ce a fost salvată, femeia a fost dusă la spital în Târgu Mureș. Ea are un traumatism la cap, precum și fracturi la braț și la picior.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Castel superb din România, reabilitat printr-o investiție de sute de mii de euro | FOTO

Ce n-a apărut la TV! Magia României în două clipuri care-ți fac poftă de drumeție

Un băiat din România e cel mai tânăr alpinist din Europa care a urcat pe cel mai înalt vârf european

 

 

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.