Petiție pentru Max, câinele erou. Zeci de mii de români cer o lege pentru „animalele cu epoleți”

Românii cer o lege pentru animalele aflate în situația lui Max, câinele erou

Peste 26.000 de români din țară și din străinătate au semnat o petiție online prin care cer o lege pentru Max, câinele erou și pentru restul animalelor aflate în situația lui.

Semnatarii petiției cer Parlamentului sau Guvernului să promoveze un act normativ care să permită adopția pentru animalele care s-au aflat în serviciul statului prin instituțiile acestuia, la încheierea activității, la termen sau anticipat.

“Proiectul legislativ trebuie să prevadă dreptul de preemtiune a adopției pentru personalul împreună cu care animalele au efectuat serviciul și, de asemenea, obligația ministerelor de resort de a furniza alocații de hrană și sprijin pentru îngrijire medicală”, se arată în textul petiției online.

Potrivit acestora, Max, câinele erou care a lucrat pentru Armata Română, nu este singurul animal “cu epoleți” care nu are dreptul la „pensie” potrivit legislației din România.

“Atât la MApN, cât și la MAI, câinii și caii sunt bunuri de inventar, ca urmare sunt dați la casat atunci când nu mai sunt de folos. Nu există posibilitatea ca instructorii sau conductorii să îi poată adopta la ieșirea din serviciu, deși, cei mai mulți dintre ei, au mulți ani de misiuni împreună”, după cum au atenționat inițiatorii petiției.

Max, câinele erou care a salvat vieți

Max, primul câine de luptă al Armatei Române care a contribuit la misiunile din Afganistan, antrenat special pentru descoperirea minelor şi dispozitivelor explozibile artizanale, a fost abandonat de cei pe care i-a salvat de-a lungul timpului.

Depistat în primavara acestui an ca fiind infestat cu dirofilarii, o boală care produce viermi la inimă, Max, câinele erou a fost “casat”, iar Armata urmează să-l predea hingherilor, pentru a fi eutanasiat.
Și asta pentru că Max, câinele erou nu mai este apt pentru serviciu.

Impresionată de povestea sa, Sorina Hanea, o iubitoare de animale, a hotărât să-i salveze viața, numai că sumele necesare tratamentului și îngrijirii lui Max, câinele erou se ridică la câteva sute de lei lunar.

“Tratamentul cu șanse de vindecare de dirofilarioză este de lungă durată, cel puțin trei ani, iar cel de susținere cardiacă zilnică costă foarte mult, aproximativ 600 lei pe lună, dar cu toate acestea doamna Hanea a achitat în mare parte cheltuielile medicale preliminarii stabilirii actualului tratament, 2.500 lei, dar tot au mai rămas de plată încă 800 de lei la clinică, nemaipunând la socoteală costul medicamentelor zilnice, hrana de bună calitate, precum și vizitele periodice la medic pentru control și pentru drenaj. Cu ajutorul nostru, al tuturor, ajutând-o financiar pe doamna Hanea pentru acoperirea costurilor zilnice ale lui Max, îl putem ajuta pe Max să învingă boala, să redevină erou și în propria poveste”, au anunțat reprezentanții Asociației Cuțu-Cuțu, în apelul lor către iubitorii de animale.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

dicounturi emagSurpriză de proporţii de la eMAG: reducerile continuă şi în 9 decembrie
(click pentru detalii)