Petiție online pentru demiterea lui Gabriel Oprea! Semnăturile se adună cu o viteză fantastică

Polițistul Bogdan Cosmin Gigină a căzut cu motocicleta într-o groapă semnalizată, făcută de lucrătorii de la gaze. Foto: stareapresei.ro

O petiție online pentru demisia ministrului de Interne, Gabriel Oprea, este semnată de sute de oameni în fiecare oră. Inițiatorii îi cer demisia ministrului în contextul accidentului mortal de care a avut parte polițistul Bogdan Cosmin Gigină.

Polițistul Gigină, în vârstă de 28 de ani, a murit după ce a căzut un motocicleta într-o groapă de pe bulevardul Știrbei Vodă, din București. Investigațiile presei au arătat că tânărul se afla în coloana oficială a ministrului de interne Gabriel Oprea. Motocicliștii sunt folosiți ca deschizători de trafic pentru coloanele oficiale.

Detaliul este unul grav, întrucât, potrivit legislației, doar patru demnitari pot beneficia de coloane oficiale: președintele, premierul și președinții celor două camere ale Parlamentului.

Doar în situaţii deosebite, care impun deplasarea în regim de urgenţă, pot beneficia de însoţirea cu echipaje ale poliţiei rutiere şi miniştrii din Guvern sau omologi din străinătate aflaţi în vizită oficială în România, precum şi şefii misiunilor diplomatice acreditaţi la Bucureşti, cu ocazia depunerii scrisorilor de acreditare.

Un detaliu la fel de grav este și insistența Brigăzii Rutiere de a trimite un angajat pe motocicletă, pe frig, ploaie și întuneric, într-o coloană oficială.

Liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), Dumitru Coarnă, a declarat pentru adevărul.ro că poliţistul făcea parte din coloana oficială a viceprim-ministrului Gabriel Oprea, şi a subliniat că în condiţii de ploaie cu temperaturi de sub 10 – 15 grade, poliţiştii nu trebuie să meargă cu motocicletele. „În opinia mea nu avea voie să meargă pe motocicletă în condiţiile de trafic respective, în special pe ploaie, pentru că acolo sunt două probleme fundamentale: acvaplanarea şi vizibilitatea. Cei care formează coloana pot apela în aceste perioade la patru roţi, care nu pun în pericol viaţa oamenilor. Dar sunt reguli: la temperaturi mai mici de 10 – 15 grade nu se mai scot motocicletele pe timp de ploaie. Practic, şefii de la Brigada Rutieră ar trebui să îşi dea demisia. Asta cred eu”, a spus Coarnă.

Petiția, inițiată pe siteul petitieonline.com de utilizatorii Cristian Ghinea și Cătălin Drulă, a fost semnată, în numai câteva ore, de aproape 10.000 de oameni.

Inițiatorii și semnatarii petiției au o listă de 8 solicitări:

1. Solicităm demiterea ministrului Gabriel Oprea pentru abuzul de funcție în folosirea ilegală a coloanelor oficiale.

2. Cerem Parlamentului demararea unei anchete privind folosirea coloanelor oficiale în trafic și a însemnelor oficiale de către mașinile oficiale ale instituțiilor (inclusiv afișarea însemnelor oficiale pe mașini private).

3. Cerem Parlamentului să legifereze limitarea strictă a coloanelor oficiale doar pentru Președintele țării, pentru șeful Guvernului și doar pentru situații de urgență, necesitatea folosirii trebuind să fie explicată prin documente publice, transparentizate post-factum, în fiecare caz.

4. Solicităm interdicția afișării logo-urilor, legitimațiilor și însemnelor oficiale ale unor instituții ale statului de către demnitari, oficiali sau alți angajați ai diverselor instituții (Parlament, ministere, alte autorități). Există tendința intimidării poliției prin afișarea acestor însemne. Ele trebuie limitate strict pentru folosința locurilor de parcare ale instituției și ar trebui să fie ilegală (asimilabilă abuzului de functie) afișarea lor pe drumuri publice.

5. Solicităm demiterea șefilor Brigăzii Rutiere a Capitalei și a comisarilor care au permis folosirea ilegală de către ministrul Gabriel Oprea a coloanei oficiale în data de 20/10/2015 din care a făcut parte agentul de poliție Bogdan Gigină.

6. Solicităm demiterea și tragerea la răspundere a celor responsabili pentru marcarea lucrărilor publice de pe strada Știrbei Vodă.

7. Îndemnăm șoferii să respecte semnalele luminoase ale ambulanțelor, pompierilor și ale altor utilitare de real interes public. Observăm cu îngrijorare că din cauza abuzului de coloane oficiale, autovehiculele care salvează vieți încep să fie ignorate. Pot muri oameni din cauza iresponsabiltății unor demnitari care cred că timpul lor e prea important ca să stea cu noi în trafic. Trafic pentru care nu oferă soluții.

8. Solicităm autorităților să nu mai abuzeze de resursele Poliției Rutiere, știut fiind faptul că o mare parte din timpul de teren al acestora este dedicat însoțirii și dirijării traficului pentru coloanele oficiale.

Recomandările editorilor GreatNews:

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.