Cea mai lungă peșteră din România se deschide și pentru turiști

peștera vântului
Peștera Vântului. Foto: Clubul Speologilor Amatori din Cluj / www.pesteravantului.ro

Peștera Vântului din Munţii Pădurea Craiului din Apuseni, cea mai lungă din România şi din sud-estul Europei, va putea fi vizitată de anul viitor şi de turişti. Până acum, ea era accesibilă doar speologilor, anunță Digi24.

Peştera Vântului are galerii care se întind pe aproape 50 de kilometri.

În aceste zile, Peștera Vântului este explorată de speologi, de specialişti în protecţia mediului şi de administratori ai unor arii protejate cu scopul de a stabili traseul pe care îl pot parcurge de anul viitor turiştii.

Peştera Vântului a fost descoperită de inginerul Bagameri Bela în anul 1957, iar de atunci a continuat să fie explorată pe diferite porțiuni. Dacă în momentul descoperirii ea a fost explorată doar pe 500 de metri, până în anul 1991 peștera a ajuns să fie explorată pe o lungime de 47 de kilometri.

„Este vestită pentru că este foarte greu de explorat din cauză că are o singură intrare. Şi pentru a ajunge în capătul ei este nevoie de 8 ore de parcurs pentru o echipă speologică”, a explicat speologul Ferenc Csis pentru postul de televiziune.

Dincolo de recordul de lungime pe care îl deţine, peştera este interesantă pentru formaţiunile pe care le oferă, pentru cursurile de apă care străbat grota şi pentru speciile de lilieci care trăiesc aici.

De anul viitor, anumite porțiuni vor fi amenajate și vor putea fi parcurse de turiști însoțiți de un ghid.

Peștera Vântului se află în Munții Pădurea Craiului, în vecinătatea localității Șuncuiuș. Situându-se la o distanță de de 50 km de Oradea și 100 km de Cluj-Napoca, accesul se poate face fie pe drumul asfaltat DJ 764C, 11 km de la DN 1 (E60), fie pe calea ferată (stația CFR Șuncuiuș).

Intrarea naturală în Peștera Vântului este situată la aproximativ 2 km sud-est de localitatea Șuncuiuș, în versantul stâng al văii Crișului Repede, deasupra izvorului din Poiana Frânturii, potrivit wikipedia.org. Temperatura medie anuală în interiorul peșterii este de 11,8 grade Celsius, iar adâncimea până la care coboară galeriile sale este de – 170 de metri.

Alături de Peştera Vântului, alte 9 peșteri din Munții Pădurea Craiului vor fi deschise și amenajate pentru vizitatori. Cele 10 peşteri vor fi amenajate printr-un proiect finanţat de Guvernul Elveţiei cu 85.000 de franci.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.