Perseidele 2012 – Ce sunt Perseidele, când le vedem, de ce se numesc aşa GHID COMPLET

perseidele_2012
Perseidele 2012

În 2012, Perseidele pot fi admirate cel mai bine în nopţile de 11-12 august şi 12-13 august.

Perseidele 2012 – originea numelui

Perseidele sunt denumite aşa deoarece par stele căzătoare care vin din constelaţia Perseus. Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi dintr-un an, dar sunt mult mai populare decât celelalte roiuri (orionide, geminide etc) deoarece se produc în luna august, o perioadă de concedii.

Perseidele 2012 – stele căzătoare sau ce?

Perseidele nu sunt stele căzătoare, deşi asta este denumirea cea mai răspândită în societate. Dâra luminoasă de pe cer este lasată de o particulă sub 1 mm diametru ce arde în atmosfera Pamantului, la frecarea cu aerul. Pentru o fracțiune de secunda vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numește meteoroid, iar pietroiul care cade pe Pământ se numește meteorit, arată astro-urseanu.ro.

Toate aceste particule de praf care ne bucură de Perseide vin de la cometa Swift-Tuttle, care, când trece pe lângă Soare, sublimează şi praful cosmic prins în nucleul îngheţat este eliberat în spaţiu.

––––––

––––––

Perseidele 2012 – când e cel mai bine să le admirăm

Pentru a observa perseidele, nu aveţi nevoie de echipament special. Trebuie doar să priviţi cu ochiul liber spre cer, iar cerul să fie, desigur, „curat”, adică neîncărcat de nori.

Perioada optimă pentru a observa Perseidele în 2012 sunt nopţile de 11-12 şi 12-13 august. Atunci veţi putea vedea cei mai mulţi meteori într-o oră. Cele mai bune ore sunt cele cuprinse între miezul nopţii (ora 24) şi zorii zilei (orele 4-5).

Perseidele 2012 – „turismul” de Perseide

Pe lângă cerul fără nori, mai aveţi nevoie de ceva pentru a observa în condiţii foarte bune Perseidele. De fapt, aveţi nevoie de lipsa luminii din jur (iluminatul stradal, luminile aprinse în blocuri etc). În zone în care aşa-numita poluare luminoasă este spre zero (un sat de exemplu), puteţi vedea chiar şi 100 de meteori pe oră. Din oraşe, numărul acestora este de doar 10-20.

Dacă vreţi să observaţi Perseidele alături de astronomi, vedeţi recomandările greatnews.ro de AICI.

Perseidele 2012 – ce fac dacă am uitat de nopţile de maximum

Nu e nimic, poţi observa Perseidele în întreg intervalul 27 iulie 2012 – 24 august 2012. E drept, în afara zilelor de maxim, numărul de meteori ce vor putea fi observaţi într-o oră este mult mai mic.

Dacă acest articol ți-a fost de ajutor, dă-ne un like pe pagina noastră de Facebook.