Performanţă extraordinară a unei românce la un concurs la care ai voie să participi doar o dată în viaţă

Andra Ștefan (obiectivbr.ro)
Andra Ștefan (obiectivbr.ro)

Românca Andra Cristiana Ștefan a reușit, la doar 17 ani, să uimească juriul la un prestigios concurs internațional de neuroștiințe, care a avut loc în îndepărtata Australie.

Eleva de la Colegiul Național ”Nicolae Bălcescu”, din Brăila, s-a clasat pe locul trei, o performanță incredibilă având în vedere că nu a lucrat niciodată într-un laborator de specialitate sau alături de un neurochirurg, scrie obiectivbr.ro.

La concursul ”International Brain Bree” au participat tineri foarte inteligenți de pe toate continentele, iar românca, elevă a unei clase de matematică-informatică, și-a arătat cunoștințele extraordinare de biologie.

Elevii au fost evaluați atât prin probe teoretice, cât și prin teste practice.

Andra și-a sacrificat vacanța, a citit numeroase cărți de medicină și a participat la ședințe de pregătire, prin telefon, cu profesorul doctor Charles Watson, de la Curtin University Western Australia, precizează sursa citată.

Chiar dacă nu a fost niciodată într-un laborator de specialitate, brăileanca a obținut punctaje foarte bune la examene. „Mirosea foarte tare a formol”, îşi aminteşte adolescenta despre prima probă a concursului, în cadrul căreia trebuia să identifice structuri din creierul uman. Cu toate că nu mai văzuse niciodată un creier uman, ea a obținut 26 de puncte din 30. Andra s-a descurcat excelent la realizarea de eseuri, unde a adunat 27,5 puncte din 30.

„Unii concurenţi au fost mult mai pregătiţi la probele practice, spre exemplu cei din India, Australia, Canada. Eu nu am avut posibilitatea de a lua lecţii de la un neurochirurg. Oricum, a fost cea mai frumoasă experienţă din viaţa mea! Pe lângă faptul că mi-am făcut prieteni în toată lumea, am avut ocazia de a întâlni profesori renumiţi în domeniul neuroştiinţei. Şi nu în ultimul rând, am reuşit performanţa de a mă clasa în top 3 cei mai buni elevi din lume la neuroştiinţe”, a povestit adolescenta din Brăila.

Andra Ștefan dorește să ajungă medic. Speră să obțină cel puțin nota 9 la examenul de Bacalaureat, pe care îl va susține anul viitor, iar apoi să își continue studiile la o universitate din Anglia, unde dorește să se specializeze în Științe Biomedicale.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: