Performanță extraordinară a regizorului român Cristian Mungiu la Cannes 2016

Cristian Mungiu FOTO: Captură Digi24

Regizorul Cristian Mungiu a primit premiul pentru regie la Festivalul Cannes 2016, pentru filmul „Bacalaureat”. Regizorul român a fost, potrivit juriului, la egalitate cu francezul Olivier Assayas, care a primit aceeași distincție.

„E vorba deopotrivă și despre un părinte și despre un copil și despre niște relații, și despre un examen, examenul fetei, dar și despre examenul lui. Până la urma, filmul vorbește despre o vârstă, despre ce se întâmplă atunci când constați că mai mult din viața ta e deja în urma ta decât mai e înainte și cam ce fel de sens poți da vieții tale atunci…

De fiecare dată într-un asemenea moment încerci să-ți folosești experiența de viață și înțelepciunea, iluzionându-te că ai putea să o folosești pentru copilul tău. Să i-o transferi cumva ca să nu facă greșelile pe care le-ai făcut tu acum, când te uiți înapoi, evident că e o iluzie asta, nu se poate, dar când faci un film care are în centru o relație cumva și un moment din viața nu e vorba doar despre părinte sau despre copil.

Filmul cuprinde și punctul lui de vedere asupra vieții dar și punctul de vedere asupra vieții a celorlalte personaje, inclusiv al celor de vârsta fetei din film, adica în jur de 18 ani”, a declarat Cristian Mungiu, pentru Digi 24.

Un alt succes l-a avut și regizorul român Bogdan Mirică. Filmul său, „Câinii”, a obținut premiul FIPRESCI al criticilor de film la secțiunea „Un Certain Regard”.

Acțiunea filmului este plasată în apropierea graniței cu Ucraina. Roman, un tânăr de la oraș, ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gând să vândă pământul moștenit de la bunicul său care a murit cu câteva luni în urmă. În timp ce face demersurile pentru vânzarea moșiei, Roman devine, treptat, martorul unor evenimente bizare.

„Scenariul a pornit de la o lume pe care o cunosc foarte bine – lumea în care am copilărit, la bunica la ţară. De fapt, nu atât lumea aia m-a interesat, cât emoţiile mele faţă de ea, emoţii pe care încă le mai am în mine şi acum. Ce mi-a rămas în cap a fost caracterul arbitrar, imprevizibil al violenţei de acolo – am văzut oameni care săreau să se omoare, fără o miză clară – şi asta mi se pare înfricoşător. Cum poţi să te aperi de ceva ce nu poţi anticipa – nici măcar teoretic?”, a declarat regizorul Bogdan Mirică.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

 

giphy (2)

giphy (1)