Pentru prima dată în istorie, s-au născut mai mulți români în diaspora decât în țară

Cu aproape un sfert de populație peste granițe, românii din țară se împuținează pe zi ce trece. Foto: Evan-Amos via Wikimedia Commons
Foto: Evan-Amos via Wikimedia Commons

Andreea Păstîrnac, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, a declarat că pentru prima dată s-au născut mai mulți copii în diaspora decât în România.

Doamna Păstîrnac crede că situația ”ridică extrem de multe semne de întrebare”. Sunt peste 4,4 milioane de cetățeni români în afara granițelor.

”Anul trecut pentru prima dată, conform statisticilor Eurostat, s-au născut mai mulţi copii în diaspora decât în România. Sunt multe semne de întrebare în ceea ce priveşte modul în care tânăra generaţie îşi vede dreptul la mobilitate, dreptul la a studia în Europa, de a lucra şi unde se regăseşte în acest ciclu şi România – ţara de origine, care este echilibrul exact între dorinţa normală de perfecţionare, de continuare a unei cariere atât în România cât şi în celelalte state membre ale Uniunii Europene”, a declarat ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, citată de News.ro.

Foarte mulți dintre copiii români născuți în alte state din Uniunea Europeană nu mai învață limba română. Andreea Păstîrnac a precizat că vrea să încheie unele acorduri bilaterale cu aceste state membre pentru a remedia această problemă.

”Am lansat o campanie prin care să dăm cât mai multe manuale, suport de studiu al limbii române electronic – de la tablete până la manuale digitale – şi cred că e nevoie de o dezbatere largă în ceea ce priveşte modul de a ajuta tinerii născuţi în diaspora să înveţe limba română”, a completat Păstîrnac.

Potrivit Institutului Național de Statistică, 2016 a fost anul cu cele mai puține nașteri din 1990 până în prezent, în România. Doar 189.783 de români s-au născut anul trecut, față de 201.023 de copii, în 2015.