refugiu eco caltun
Refugiul Călţun este considerat cel mai înalt refugiu eco din întreaga Europă. Pe continent, există refugii montane mai înalte, însă niciunul nu este ridicat din materiale ecologice. Foto: romania-redescoperita.ro

Cel mai înalt refugiu european construit în întregime din materiale ecologice a fost ridicat în România, pe traseul de creastă din Munţii Făgăraş.

Refugiul Călţun, de pe malul lacului cu acelaşi nume (amplasat la o altitudine de 2.135 de metri), a fost inaugurat în 2014. Noua construcţie înlocuieşte un refugiu de tablă, construit în urmă cu patru decenii, aflat într-un stadiu avansat de deteriorare. Refugiul ecologic va putea găzdui, în orice moment, 22 de turişti şi 4 salvamontişti.

Noul refugiu a costat în jur de 150.000 de lei şi este realizat, în cea mai mare parte, din lemn stratificat, acoperit cu un înveliş special.

Refugiul Călţun se află pe unul dintre cele mai dificile trasee montane din Făgăraş, cel mai înalt masiv montan al României. Adăpostul se află în apropierea Vârfului Negoiu, al doilea cel mai înalt vârf din ţara noastră (2535 m).

Noul refugiu eco a fost construit la poalele munţilor, în comuna sibiană Cârţişoara şi transportat pe bucăţi, cu elicopterul, până la peste 2.100 de metri, în zona lacului Călţun. La acţiunea de instalare au participat zeci de voluntari şi salvamontişti.

Următoarea provocare este scoaterea din peisaj a vechiului refugiu. Inginerii vor studia dacă structura de metal rezistă la transport, în caz contrar iau în calcul tăierea acesteia la primăvară și transportarea ei pe bucăți. În locul vechiului refugiu va fi amenajată o platformă pentru aterizarea elicopterelor.

Călţun este unul dintre cele mai utile refugii din munţii Făgăraş, alături de refugiile Berevoiescu, Fereastra Zmeilor, Scare, Viştea şi Zarna. O colecţie de hărţi ale munţilor Făgăraş poate fi consultată aici.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.