Urmările ”Revoluției fiscale”: Pensiile private ar putea fi mai mici cu 20%, 7 milioane de români afectați

Olguța Vasilescu FOTO: Gov.ro
Olguța Vasilescu FOTO: Gov.ro

Guvernul a aprobat, prin Ordonanță de Urgență, reducerea procentului de plată către Pilonul II de pensii, de la 5,1% la 3,7%. Criticile au apărut imediat.

Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a precizat, printr-un comunicat, că măsura de reducere a procentului de plată la Pilonul II ”transmite un semnal negativ, afectând viabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii private”.

”Decizia se traduce în pensii private mai mici cu cel putin 20% pentru viitorii pensionari și potential mai scăzut de finanțare a afacerilor românești prin intermediul pieței de capital”, precizează asociatia, adăugând că plafonul contribuției ar fi trebuit majorat la 6%, nu scăzut la 3,75%.

”Sistemul de pensii private Pilon II este o importantă pârghie de siguranță pentru viitorii pensionari și, în același timp, un factor de stabilitate în economia românească. La sfârșitul lunii septembrie 2017 existau în Romania 7 milioane de participanti la fondurile de pensii private Pilon II”, se mai menționează în comunicatul APAPR.

Peste un milion de participanți la acest fond de pensii au peste 10.000 de lei în cont, în timp ce valoarea medie a unui cont este de 5.500 de lei. Potrivit unor studii independente realizate de către instituții precum OECD și Better Finance, Pilonul II din România se situează în topul celor mai performante fonduri de pensii private din statele europene, spune asociația.

Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, a apărat, însă, măsura luată de Guvern astăzi.

”Aceste măsuri vin la pachet cu reducerea procentului de plată către Pilonul II de pensii, de la 5,1% la 3,7%. Dar, atenţie, fără fi afectată valoarea nominală din prezent. Mai precis, suma care este achitată astăzi către administratorii Pilonului II va fi cel puţin aceeaşi la anul, dar scăderea procentului este necesară ca urmare a creşterii salariului brut cu 20%”, a explicat ministrul Muncii.

„Revoluția fiscală” a fost adoptată prin ordonanță de urgență. Ce schimbări au fost aprobate

 

 

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.