Performanță extraordinară pentru cinematografia noastră: Ursul de aur, din nou în România

Adina Pintilie a dat lovitura la Berlin cu filmul ei de debut. Foto: Berlinale Award Winners 2018
Adina Pintilie a dat lovitura la Berlin cu filmul ei de debut. Foto: Berlinale Award Winners 2018

Filmul ”Nu mă atinge-mă” (”Touch Me Not”), regizat de Adina Pintilie, a câștigat marele trofeu al festivalului de film de la Berlin – ”Ursul de Aur” -, cât și premiul pentru cel mai bun lungmetraj de debut la cea de-a 68-a gală a importantelor distincții cinematografice.

La fel ca multe dintre filmele românești de festival, care s-au bucurat de mare succes la critici în ultimii ani, pelicula ”Nu mă atinge-mă” abordează o temă controversată.

Filmul de debut al Adinei Pintilie (38 de ani) prezintă numeroase scene de nuditate și sex, fiind la limita dintre documentar și ficțiune. Potrivit criticilor, ”Nu mă atinge-mă” arată că intimitatea nu înseamnă neapărat sex, ci acceptarea celuilalt acceptându-te pe tine. L-au descris ca fiind un film experimental, curajos și controversat.

”Filmul creează o experienţă emoţională, fiziologică, mai degrabă, decât intelectuală sau raţională. Cumva cu asta lucrează filmul, cu zone care sunt foarte personale, emoţionale pentru fiecare dintre noi. De asta cred că experienţa pe care o s-o aibă spectatorul cu acest film o să fie foarte subiectivă şi diferită, de la privitor la privitor, în funcţie de ce corzi atinge sau de ce butoane apasă. În ce mă priveşte, în primul rând, filmul e o călătorie pe care am făcut-o împreună cu nişte oameni superbi care au avut un curaj extraordinar să împărtăşească cu noi, cu camera, să ne ofere accesul ăsta la viaţa lor intimă”, a spus Adina Pintilie.

„Nu este despre ce poate face cinema-ul, ci despre unde poate duce”, a explicat Tom Tykwer, care a condus juriul, decizia de a acorda ”Ursul de aur” filmului regizat de româncă.

Filmul românesc se bucură de un succes uriaș la marile festivaluri europene în ultimii ani. Pe lângă alte numeroase premii cucerite de cineaștii români, Cristian Mungiu a câştigat Palm d’Or la Cannes, în 2007, cu „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, iar Călin Peter Netzer a devenit, în urmă cu cinci ani, primul regizor român premiat cu „Ursul de Aur” la Berlin, cu „Poziţia Copilului”.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.