Patru universități din România apar într-un top al celor mai bune instituții de învățământ superior

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași apare în top FOTO: uaic.ro
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași apare în top FOTO: uaic.ro

România are patru universități clasate în topul celor mai bune instituții de învățământ superior din Europa Centrală și de Est, conform clasamentului Quacquarelli Symonds (QS) 2018, realizat pe baza informațiilor indexate de Scopus, instrument al Elsevier și cea mai mare bază de date de abstracte și citări a literaturii academice peer-reviewed, care include instrumente pentru a urmări, analiza și vizualiza cercetarea academică.

Conform topului QS al universităților din Europa Centrală și de Est, cele mai performante universități din România sunt: Universitatea din București (locul 42), Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași (locul 49), Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (locul 50) și Universitatea de Vest Timișoara (locul 64).

Primul loc în clasamentul QS Europa Centrală și de Est este ocupat de Universitatea de Stat din Moscova M.V. Lomonosov. Criteriile care au stat la baza evaluării instituțiilor academice includ numărul de citări în publicații de specialitate per facultate (informații disponibile datorită Scopus), reputația instituției și numărul de studenți și profesori internaționali.

Scopus face parte din portofoliul Research Intelligence al Elsevier, unul dintre cei mai mari furnizori de produse și servicii de informare din lume, care evaluează constant rezultatele din cercetare și performanța Universităților, cu scopul de a participa cu soluții aplicate la dezvoltarea cercetării mondiale.

„Rezultatele din ultimii zece ani ale cercetătorilor români, reprezentanți ai comunității academice și științifice locale, au contribuit la consolidarea reputației României ca hub de cercetare ambițios pe plan regional. Calitatea lucrărilor de cercetare desfășurate în multe dintre centrele de cercetare și în Universitățile din România este superioară mediei mondiale, lucru reflectat de frecvența citării lucrărilor semnate de autori români sunt citate în mediul academic.

Pentru noi este o prioritate să le oferim cercetătorilor români acces la resurse academice de înaltă calitate, doarece ne dorim să creăm un mediu prielnic pentru dezvoltarea și schimbul de informații, care vor contribui la progresul științific local”, a declarat Oana Stoian, Account Manager al Elsevier pentru Europa Centrală și de Est.

Potrivit datelor indexate de Scopus, analizate cu ajutorul instrumentului SciVal, numărul de cercetători din România a crescut în ultimul an cu 3.500. Oamenii de știință români au publicat peste 78.400 articole în utimii cinci ani, iar principalele domenii de interes ale acestora sunt: inginerie, fizică și astronomie, medicină, știința calculatoarelor și știința materialelor.

Raportat la calitatea lucrărilor științifice și la reputația lor internațională, cele mai performante domenii sunt știința planetelor și a spațiului, astronomie și astrofizică, cardiologie și medicină cardiovasculară, psihiatrie și sănătate mintală, epidemiologie, medicină de urgență, dar și unele ramuri ale ingineriei.