Patru studenți români revoluționează medicina. Au fost premiați de Microsoft

Studenții români au dezvoltat un soft care pune diagnosticul pe baza unei radiografii. Foto: Pixabay

Patru studenți din Timișoara au câștigat o competiție organizată de Microsoft, pentru o idee genială: au dezvoltat un program care pune automat diagnosticul pe baza unei radiografii.

Xvision, cum se numește soft-ul creat de studenții aflați în anul 3 la Facultatea de Automatică și Calculatoare de la Universitatea Politehnică din Timișoara, a primit și o finanțare de 3.000 de euro, plus sprijin din partea specialiștilor Microsoft, pentru a-și pune în practică ideea, care are o precizie de aproape 100%.

„Primește niște radiografii clasice, normale, le analizează și spune dacă este ceva, dacă există vreo anomalie în ele și dacă există, încearcă să zică exact ce este”, spune Ștefan Iarca, student, citat de Digi24.

Studenții bănățeni au câștigat competiția Microsoft, la care au participat echipe din 40 de țări. Au muncit o jumătate de an la ideea lor.

„Lucrăm în timpul liber al fiecăruia, o parte din noi avem joburi. Dedicăm timpul nostru liber pentru asta. Nu prea se poate altfel. Profesorii au fost foarte înțelegători și ne-au permis să nu mergem la anumite laboratoare și la cursuri și asta ne-a ajutat foarte mult”, a precizat și studentul Andrei Tenescu, tot pentru sursa citată.

Cei patru câștigători au participat la competiția Microsoft cu echipa Mindfully Technologies, nume sub care vor să înființeze și o companie.

„Noi suntem deja în procesul de înființare a unui SRL. Ne mutăm de săptămâna viitoare într-o nouă clădire, unde o să avem biroul nostru și cred că o să ne ajute foarte mult în colaborare”, a explicat și Bogdan Bercean, student.

Specialiștii Microsoft consideră ideea celor patru studenți români a fi inovatoare și foarte ușor de pus în practică.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.