Patru motive care au făcut-o din nou campioană pe CFR Cluj

Dan Petrescu a ghidat-o pe CFR Cluj spre titlul de campioană în Liga 1. Foto: CFR Cluj Facebook

CFR Cluj a câștigat duminică seară, după o victorie la limită, 1-0 cu Viitorul, cel de-al patrulea titlu din istorie în fotbalul românesc. Toate succesele ardelenilor au venit în ultimul deceniu.

Sârbul Damjan Djokovici a fost eroul ardelenilor în meciul cu Viitorul lui Gică Hagi, care îi pasează coroana CFR-ului după triumful din sezonul trecut. FCSB a câștigat meciul cu Astra, 1-0 pe Arena Națională, însă avea nevoie de un pas greșit al clujenilor pentru a urca pe primul loc în clasament. În utlimele trei ediții ale campionatului, care au avut loc în noul sistem, cu play-off, echipa patronată de Gigi Becali a încheiat sezonul doar pe locul 2.

De ce a câștigat CFR Cluj titlul?

1. CFR, mai bună în deplasare

CFR și FCSB au remizat în toate cele patru dueluri directe din acest sezon. Nici ardelenii, dar nici bucureștenii nu au pierdut niciodată pe teren propriu în Liga 1, diferența făcându-se în jocurile disputate pe terenuri străine.

CFR Cluj, sub comanda vulcanicului Dan Petrescu, nu a cedat toate punctele în niciun meci din play-off, în timp ce FCSB-ul lui Nicolae Dică s-a înclinat o singură dată, decisiv, la Iași.

2. Defensiva

Ardelenii au arătat mare siguranță în apărare. Portarul lituanian Giedrius Arlauskis – cu care Dan Petrescu a câștigat titlul în Liga 1 și cu Unirea Urziceni – s-a dovedit a fi o achiziție excelentă. Arlauskis, la fel ca Alberto Cobrea de la Botoșani și Jaime Penedo de la Dinamo au reușit să închidă poartă de câte 13 ori în acest sezon.

CFR nu a primit mai mult de un gol în niciun meci din play-off, iar în sezonul regulat acest lucru s-a întâmplat doar de două ori.

Mai mult, în 18 meciuri jucate pe teren propriu în acest sezon, CFR a primit doar cinci goluri.

3. Eficiență

FCSB a avut un atac mai bun, cu toate că CFR Cluj a dat golgheterul campionatului – George Țucudean, adus în iarnă de la Viitorul, cu 15 goluri. Harlem Gnohere a punctat de 14 ori pentru bucureșteni, iar Florin Tănase și Denis Man au înscris câte 10 goluri, în timp ce Constantin Budescu, indubitabil cel mai bun om al trupei lui Dică, și-a trecut de nouă ori numele pe lista marcatorilor.

Cu toate că a marcat cu 12 goluri mai mult decât marea rivală la titlu, FCSB a pierdut puncte prețioase în meciuri în care pornea drept mare favorită. Cele mai notabile surprize au fost un 0-0 cu FC Voluntari, un 0-2 cu Astra, cât și două înfrângeri la limită, 0-1, cu Poli Iași.

4. Investiții mai inspirate

Cu toate că ambele echipe au cumpărat ce era mai bun pe piața din România în ultimul an, CFR Cluj pare să fi luat decizii mai bune.

Dacă FCSB nu a reușit să activeze cuplul Budescu-Alibec, care făcea ravagii la Astra Giurgiu, CFR Cluj a izbutit să scoată cât mai mult din jucători aduși la începutul stagiunii, precum Ibrahima Balde, Damjan Djokovici sau Cristian Manea, transferând pe parcurs și jucători talentați din Liga 1, precum George Țucudean sau Alexandru Ioniță.