Pătraru, dat afară de la TVR, „Starea nației”, scoasă de pe post: „TVR e o goarnă a PSD-ului”

dragoș pătraru
Foto: Captură YouTube

TVR a scos de pe post emisiunea „Starea nației”, realizată de Dragoș Pătraru, și i-a trimis realizatorului o notificare de reziliere a contractului pe care acesta îl avea cu Societatea Română de Televiziune.

„Decizia SRTV, de a denunța unilateral contractul cu Starea nației, nu face decât să confirme ceea ce noi am susținut cu argumente, în ultimele luni. Că noua conducere a televiziunii publice a primit, la instalare, misiunea clară de a scoate această producție de pe post, cu orice preț. După mai multe încercări eșuate și tot felul de șicane, intimidări și încercări de cenzură, s-a reușit acum. Pentru că asta fac slugile cărora li se dau funcții, execută ordinele venite de la partid. Simplu și trist pentru democrația noastră”, a scris Dragoș Pătraru pe Facebook.

Realizatorul consideră că echipa sa nu a încălcat contractul cu TVR deoarece de fiecare dată ei nu au criticat televiziunea în sine, ci anumite persoane cu funcții în conducerea televiziunii, încercând să apere astfel interesul public: „Tot ce am făcut a fost să încercăm să apărăm televiziunea publică de niște oameni care ar face orice pentru funcțiile în care i-a pus partidul. Doina Gradea spune: televiziunea sunt eu. Și acționează ca atare, fără să fie deranjată de cineva. De ce? Pentru că sunt foarte puțini oamenii care mai au pretenții de la TVR, care cred că televiziunea publică trebuie să acționeze în interesul publicului, nu în interesul puterii politice. Timpul va confirma că noi am avut dreptate. Timpul și justiția, desigur”.

Dragoș Pătraru a mai afirmat că cifrele de audiență confirmă că emisiunea Starea nației era cea mai bună producție zilnică (luni-joi) din grila televiziunii publice și că a fost singura producție care își producea banii din publicitate, finanțarea sa făcându-se din surse proprii.

„Misiunea TVR e clară. Să fie o goarnă a PSD-ului, în următorii doi ani, cu alegeri grele pentru partid. Nu că televiziunea publică n-ar mai fi fost folosită pentru asta în ultimii 30 de ani, dar credeam sincer să acele vremuri s-au dus. Ei bine, nu încă. Sunt ultimele zbateri disperate ale unor mentalități care trebuie să dispară cât mai rapid, dacă vrem să ne facem o țară. Sigur că emisiunea Starea nației nu se va opri. Asta e, suntem din nou dați afară pentru că nu am vrut să ne ținem gura, pentru că n-am vrut ”s-o facem mai soft”, cum ne îndemna Doina Gradea. Și vă mulțumim vouă, telespectatorilor, pentru forța pe care ne-o dați. Fără voi, emisiunea asta n-ar fi adunat nici zece ediții, de aceea nu ne vom opri acum, după aproape o mie. Astfel, deși nu știm încă unde, vă anunțăm că vom face tot ce depinde de noi să începem noul sezon la începutul lunii august”.

Recent, echipa de la „Starea nației” a făcut mai multe dezvăluiri despre conducerea TVR, celebră fiind de-acum afirmația Doinei Gradea despre o jurnalistă care i-a pus întrebări dificile Gabrielei Firea că are „cap de porc”.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.