Paste făcute în casă. Trucuri pentru a le face cât mai bune

Sursa foto: philips.ro

În comerț sunt multe mărci de paste în care poți avea încredere, dar prețul lor este destul de ridicat. Însă, niciunele nu pot rivaliza la gust cu pastele de casă bine făcute.

În primul rând, trebuie spus că faină cea mai bună pentru paste este cea de grâu dur. În lipsa acesteia, puteți însă folosi făină 650, de exemplu, sau făină 00 special făcută pentru pastele de casă.

Pentru o porție de paste pentru întreaga familie (trebuie spus că o cantitate ideală pentru o masă / membru de familie este de 80 de grame de paste) vom folosi 250 de grame de făină de grâu dur, trei ouă mari (de preferință de țară, pentru gust și … culoare) și praf de sare.

Se pune făină pe masă și în mijloc se face o adâncitură. În acest spațiu se pun ouăle și se amestecă ușor, la început cu furculița, trăgând încet-încet făină dinspre margini spre mijloc. Când furculița nu mai face față :), începem să folosim mâinile și frământăm timp de minimum 15 minute. Dacă aluatul pare prea uscat, se adaugă câțiva stropi de apă, dar nu mai mult de jumătate de linguriță la fiecare ”stropire”. Dacă, dimpotrivă, aluatul este prea moale, mai pudrăm cu făină.

După ce aluatul devine elastic (dar și tare în același timp), îl dăm la frigider pentru aproximativ o oră, învelit în folie alimentară, ca să nu se usuce. Trebuie spus că un astfel de aluat este excelent de folosit apoi cu o mașină de făcut paste tradițională. În schimb, dacă folosești o astfel de mașină de făcut paste (click pe link pentru detalii), vei vedea cât de ușor poți obține paste de casă.

Se montează mașina de paste pe blatul de lucru și se întinde aluatul. Un sfat de luat în seamă este să treceți aluatul de mai multe ori prin fiecare mărime / treaptă a mașinii de paste, pentru a obține astfel un aluat cât mai fin.

”De obicei, eu îl trec de minim 3 ori prin fiecare treaptă de grosime a mașinii de paste. Înainte de a trece aluatul prin mașină, de fiecare dată îl împăturesc în 3, exact așa cum se vede în poză: ambele capete de sus și jos vin spre mijloc și băgăm aluatul în mașină astel încât linia de mijloc să fie pe verticală. Asta ne ajuta să avem un aluat uniform, fără margini inegale și foarte fin”, se arată pe blogul culinar teoskitchen.ro.

Sursa foto: teokitchen.ro

Când foaia de aluat este lungă și foarte subțire, se trec din nou prin mașină, de această dată pentru a obține pastele dorite (spaghetti, tagliatelle, fettuccine). Pastele obține se fierb imediat. Fiind proaspete, nu au nevoie de mai mult de 3-4 minute în apă clocotindă, cu puțină sare. Când puneți pastele la fiert, aveți grijă să aveți în vas câte un litru de apă pentru fiecare sută de grame de paste.

Același aluat poate fi folosit și pentru foi de lasagna, pentru tortellini sau ravioli.

Iar, dacă tot vorbim de paste făinoase, trebui să știți că există și aparate pentru a obține delicioși tăiței de casă. Găsiți o colecție AICI.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.