Parlamentul European a respins legea care putea schimba internetul pentru totdeauna

Dacă europarlamentarii vor vota noua directivă, marile companii, ca Facebook și Google, vor trebui să plătească pentru conținut. Foto: Pixabay

Parlamentarii europeni au votat împotriva unei legi de copyright extrem de controversate. Legea putea schimba felul în care primim informații și știri.

Parlamentul European a respins directiva de copyright, care era menită să înlocuiască o lege veche de 17 ani, când internetul era încă în pruncie. Propusă pentru prima oară în 2016, legea ar fi actualizat regulile care privesc drepturile de autor, având ca scop combaterea pirateriei și introducerea unor reguli de ”fair play” pentru artiști și jurnaliști.

Astfel, produsul acestora care va fi fost folosit atât în mediul online cât și în cel ”fizic” ar fi fost protejat.

Criticii noii legislații au spus că aceasta amenință libertatea de exprimare și accesul publicului la informație.

Articolul 11 susține instituirea unei ”taxe de link”, care ar fi forțat agregatorii de știri precum Google și Facebook să cumpere o licență pentru a publica link-uri către instituții media și pasaje din produsul jurnalistic al acestora.

Se încerca, de asemenea, protejarea conținutului jurnalistic sau artistic pe internet. ”Micile publicații sau artiștii independenți nu sunt plătiți din cauza practicilor instituțiilor puternice din mediul online, dar și a agregatorilor de știri”, a spus europarlamentarul german Axel Voss, citat de Euronews.

Criticii directivei au spus că internetul nu va mai fi nici liber, nici deschis, dacă măsura va fi adoptată.

”Articolul 13 este un pas către transformarea internetului dintr-o platformă deschisă într-o unealtă pentru supravegherea automatizată a utilizatorilor”, se precizează într-o scrisoare deschisă adresată Președintelui Parlamentului European și semnată de 70 de personalități din domeniul tehnologiei, printre care co-fondatorul Wikipedia, Jimmy Wales, și inventatorul World Wide Web, Tim Berners-Lee.

Potrivit proiectului de lege, distribuirea de meme-uri sau imagini și clipuri amuzante, dar și unele colaje video, ar putea deveni imposibilă.

Legea va putea fi propusă din nou votului în plen, după ce va fi supusă unor amendamente, în septembrie.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.