Legea lui Marquez. Chipul marelui scriitor va apărea obligatoriu pe bancnote

Gabriel Garcia Marquez
Gabriel Garcia Marquez Foto: Facebook


Gabriel Garcia Marquez nu a fost uitat de către columbieni, iar o lege adoptată luni în Parlament ordonă Băncii centrale să imprime chipul scriitorului pe bancnotele și monedele care vor fi emise în viitor.

Autorul romanelor „Un veac de singurătate” și „Dragoste în vremea holerei”, dar și laureat al Premiului Nobel, a încetat din viață pe 17 aprilie și a întristat lumea întreagă cu decesul său.

«Gabo» a lăsat moştenire o extraordinară operă literară şi jurnalistică, iar difuzarea, lecturarea şi studierea ei ar trebui să fie promovate în mod activ”, a declarat Antenor Duran, iniţiatorul acestei legi în Parlamentul columbian.

„Numele lui reprezintă un uriaş potenţial pentru prezentul şi viitorul Columbiei în ceea ce priveşte recunoaşterea culturală şi turistică”, a adăugat acelaşi parlamentar, membru al unui partid care reprezintă comunitatea indigenă, informează mediafax.ro.

Arhivele lui Gabriel Garcia Marquez, mutate în Statele Unite

Textul mai prevede, de asemenea, un plan de conservare a patrimoniului asociat scriitorului Gabriel Garcia Marquez, dar și implementarea unui program de burse pentru studenţii la jurnalism şi arte cinematografice.

În luna noiembrie, guvernul columbian şi-a exprimat în mod public regretul că arhivele scriitorului nu pot să rămână în Columbia.

Autorul este considerat cel mai popular scriitor de limbă spaniolă de după Miguel de Cervantes, din secolul al XVII-lea. Gabriel Garcia Marquez a atins un nivel de celebritate literară care a generat comparaţii cu Mark Twain şi Charles Dickens, iar operele sale sunt studiate în școlile din întreaga lume.

Familia scriitorului a cedat arhivele scriitorului Centrului Harry Ramson de la Universitatea Texas, unde îşi are sediul o prestigioasă bibliotecă în care mai sunt expuse arhivele altor scriitori celebri, precum americanul William Faulkner, argentinianul Jorge Luis Borges şi irlandezul James Joyce, trei autori care au avut o mare influență asupra lui Gabriel Garcia Marquez. Colecţia care a ajuns în Statele Unite mai include peste 40 de albume, maşinile de scris Smith Corona, dar şi computerele folosite de scriitorul columbian pentru a-şi redacta multe dintre opere.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.