Parlamentarii vor să schimbe stema României

Stema României
Stema României

Deputații din Comisia juridică au adoptat un proiect de lege prin care pe stema țării, pe capul acvilei, este pusă o coroană. Autoritățile publice sunt obligate să înlocuiască toate stemele și sigiliile până pe 31 decembrie 2018.

„Scutul mare, pe albastru, are o acvilă de aur cu capul spre dreapta, încoronată, cu ciocul şi ghearele roşii, cu aripile deschide, ţinând în cioc o cruce ortodoxă de aur, în gheara dreaptă o sabie, iar în gheara stângă un buzdugan”, se arată în proiectul de lege care se referă la modificarea stemei, potrivit gandul.info.

Cei care au inițiat această lege spune că simbolul coroanei reprezintă „independența, suveranitatea și unitatea națională”. În același amedanment se mai arată că „monedele și bancnotele emise de BNR anterior datei de 31 decembrie 2018 vor continua să circule și după această dată în paralel cu monedele și bancnotele cu stemă nouă”.

Proiectul de lege a fost adopta de Senat, iar Camera Deputaților este for decizional. Proiectul legislativ a fost semnat de 47 de parlamentari de la PSD, PNL, ALDE și minorități.

Zilele trecute, Senatul a adopta tacit proiectul de lege pentru introducerea în noul Cod Penal a pedepselor pentru disprețul manifestat față de însemnele naționale ale României. Propunerea legislativă a fost semnată de 37 de deputați și senatori PSD.

Cei care încalcă legea riscă între șase luni și trei ani de închisoare. „Dezincriminarea manifestărilor cu dispreţ faţă de însemnele naţionale menite să descurajeze şi să pedepsească acţiuni cu un asemenea caracter poate conduce la exacerbarea acestor manifestări de dipreţ nu doar ca şi număr, ci şi ca mijloace de realizare, ce merg de la forme verbale (cuvinte, discursuri, lozinci injurioase la adresa însemnelor sau emblemelor statului sau ale autorităţilor) la cele scrise (articole cu conţinut ofensator, desene etc.) sau îmbracă aspectul unor fapte (gesturi obsecene, mimică dispreţuitoare) sau acte materiale (distrugere, degradare, alterare) sau prin neîndeplinirea unor semne de respect sau omiterea arborării drapelului României în cazurile prevăzute imperativ de le“, se arată în expunerea de motive care însoţeşte proiectul de lege.

Dacă acest articol vi s-a părut interesant, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.