Parlamentarii care ar putea decide dacă pică sau nu Guvernul

angajarea răspunderii guvernului parlament
Foto: cdep.ro

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a dat luni de înțeles că parlamentarii minorității maghiare ar înclina mai mult să voteze moțiunea de cenzură împotriva premierului Sorin Grindeanu.

„Cei care au obținut majoritate, dacă vor să schimbe un guvern, trebuie să aibă această posibilitate de a o face”, a declarat Kelemen Hunor.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, după întâlnirea pe care a avut-o cu reprezentanții UDMR, că nu le-a „promis nimic” parlamentarilor de etnie maghiară pentru a vota moțiunea de cenzură. „Și fără voturile UDMR avem majoritate confortabilă să trecem moțiunea”, a adăugat Dragnea.

Însă, UDMR a primit două concesii în negocierile cu PSD și ALDE. Mai exact, comisiile de administrație publică și pentru drepturile omului din Senat au dat luni raport favorabil adoptării proiectului de lege prin care ziua de 15 martie devine Ziua Maghiarilor din România și va fi cel mai mare probabil votat de plenul Senatului de marți.

Potrivit unor surse Hotnews.ro, trei comisii parlamentare din Camera Deputaților au fost convocate de urgență pentru a da un raport pentru proiectul de lege cu miza esențială al UDMR, depus abia la finalul lunii mai, prin care se scade pragul de 20%, cât este în prezent, la 10% al numărului persoanelor aparținând minorității naționale din totalul populației unei localități necesar pentru ca autoritățile să asigure folosirea limbii materne, dar și introducerea conceptului „număr semnificativ de cetățeni” în acest caz.

Liderul grupului minorităților din Camera Deputaților, Varujan Pambuccian, a declarat că deputații grupului au decis să voteze fiecare cum crede de cuviință la moțiunea de cenzură depusă de PSD și ALDE împotriva guvernului condus de Sorin Grindeanu.

Pambuccian a mai spus că a fost sunat și de Liviu Dragnea și de Victor Ponta, dar a refuzat să se întâlnească cu vreunul dintre ei. Acesta a mai spus și că, de obicei, reprezentanții minorităților nu votează moțiuni de cenzură, însă acum este vorba despre „un război generalizat, orice gest ar fi însemnat” să se poziționeze în favoarea uneia dintre cele două tabere.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.