Primul parc natural urban din România ne așteaptă. „E remarcabil cum s-a creat o oază într-un oraș”

parcul natural văcărești
Parcul Natural Văcărești. Foto: Andreea Dogar

Parcul Natural Văcărești, primul parc natural urban din România, se pregătește să își deschidă porțile pentru toți turiștii care vor să se bucure de această oază de natură sălbatică aflată chiar în inima capitalei. Până la toamnă, parcul va avea trasee de biciclete, panouri informative, un observator pentru bird watching, poteci pentru plimbare și tururi ghidate, inclusiv în limba engleză.

Începând din această primăvară, parcul se află în administrația Asociației Parcul Natural Văcărești (APNV), fondată de cei care au descoperit „delta dintre blocuri” și de alți oameni de mediu din România. Contractul semnat cu Ministerul Mediului se întinde pe o perioadă de 10 ani, interval de timp în care asociația trebuie să desfășoare în parc atât activități științifice și de protejare a speciilor de plante și de animale, cât și activități de ecoturism sau de recreere.

Primele panouri tematice (cu informații despre păsări, mamifere, reptile sau despre viața acvatică) au fost montate deja în parcul natural. Au fost amenajate și câteva căi de acces în parc.

„În septembrie vreau să primim cu porțile deschise orice vizitator. În noiembrie va fi traseu de biciclete off road pe conturul digului și pe traseul principal din interior”, explică Dan Bărbulescu de la Asociația Parcul Natural Văcărești.

Până în octombrie, asociația trebuie să organizeze întreaga administrație a parcului, cu director, contabil, biolog și rangeri. Apoi, peste încă un an și jumătate, parcul trebuie să aibă și un plan de management.

parcul natural văcărești
Panou informativ ce va fi amplasat în Parcul Natural Văcărești. Foto: Andreea Dogar

Însă în urmă cu 2-3 ani, salvarea acestui spațiu verde urban prin transformarea sa într-un parc natural părea aproape imposibilă, după cum povestesc membrii asociației. Prinsă între zeci de procese dintre proprietarii privați și statul român, între interesele imobiliare ale celor care ar fi vrut să acopere această oază verde cu noi construcții și lipsa de bani a statului român, „delta dintre blocuri” părea că nu va primi niciodată o protecție legală.

„E remarcabil cum s-a creat oaza asta într-un oraș. E o lecție interesantă. Practic, 4 oameni îndârjiți au putut să ducă la bun sfârșit un proiect ce părea utopic”, spune Cristian Lascu, fostul redactor-șef al revistei „National Geographic România”, cel care a descoperit explozia de viață din Văcărești alături de fotograful Helmut Ignat.

Chiar și acum, problema finanțării acestui parc nou-înființat rămâne una spinoasă: statul nu dă bani pentru administrarea acestuia, așa că asociația trebuie să se descurce obținând bani din sponsorizări sau din donații. În viitor, membrii săi vor să acceseze și fonduri europene.

parcul natural văcărești
Foto: Andreea Dogar

Tururile ghidate pentru copii care vor fi organizate în parc vor fi gratuite. În schimb, cele pentru turiști, fie ei străini sau români, este posibil să se desfășoare contra cost. „Pentru copii o să fie gratuit. Pentru turiști putem să punem o taxă care să fie o sponsorizare pentru asociație”, explică Dan.

Asociația a organizat deja mai multe tururi ghidate pentru copii în lunile mai-iunie. În total, au venit aici elevi de la 37 de școli din București, dar și din alte județe ale țării: Buzău, Galați sau Pitești. Copiii au descoperit, de exemplu, urme și vizuini de vidră, au aflat de ce acest animal este unul nocturn și au văzut cum arată șarpele de casă.

„Copiii explodează de entuziasm”, își amintește Dan Bărbulescu.

Scopul său este să dezvolte „un muzeu viu, o școală vie dedicată naturii”, explică el: „După o oră și jumătate să se întoarcă virusați de iubire de natură și de explorare. Poate că de la vârsta de 7-8 ani îl cucerește definitiv. Să apropiem oamenii de natură, să le povestim despre ecologie”.

parcul natural văcărești
Observatorul Parcul Natural Văcărești, aflat într-unul dintre turnurile complexului rezidențial Asmita Gardens. Foto: Andreea Dogar

Acest spațiu ce ocupă 183 de hectare ar fi trebuit să devină în timpul regimului comunist „Acumularea Văcărești”, o lucrare hidrotehnică dorită de Ceaușescu, dar care a fost abandonată. Apoi, în ultimii 20 de ani de după Revoluție, natura a cucerit treptat acest spațiu gol îndiguit, așa că acum au fost observate aici peste 100 de specii de păsări, mamifere precum vidra, vulpea sau nevăstuica și numeroase reptile și amfibieni: tritoni, țestoase, broaște, șopârle sau șerpi.

Iar digul care înconjoară întreaga deltă are și două mari avantaje. „Digul este oferă o belvedere excepțională – ai o lojă din care să privești tot – și oprește și sunetele orașului”, arată Cristian Lascu.

Dincolo de activitățile turistice, în delta Văcărești se desfășoară și cercetări științifice. Academia de Științe Agricole va face inventarul forestier și floristic pentru speciile de arbori și de plante din parc, iar păsările și reptilele sunt studiate de ornitologi și herpetologi.

parcul natural văcărești
Foto: Andreea Dogar

Din păcate, braconajul încă este o problemă. Deși pescuitul este interzis în parc, membrii asociației au mai văzut pescari veniți să prindă pește din lacurile și bălțile parcului.

„Mai avem o problemă cu deșeurile. Au aruncat aici o mașină întreagă”, povestește Dan. În prezent, în parc sunt montate panouri care îi avertizează pe trecători că aruncarea gunoiului în parc este strict interzisă, iar poliția are câteva camere video montate în zonă.

Riscul de incendii este și el foarte ridicat deoarece unii oameni vin în parc pentru a da foc cablurilor din care vor să recupereze cuprul. „Pentru că nu pot da foc în cartier, se bagă într-o zonă aici. Problema incendiilor e foarte mare”, menționează el.

Deoarece asociația nu-și permite să angajeze o pază permanentă în Parcul Natural Văcărești (firmele de pază au cerut 4.000 de euro pe lună pentru două schimburi, de la 19.00 la 7.00), membrii asociației vor organiza patrule voluntare care să se plimbe prin parc și să observe dacă totul este în ordine.

parcul natural văcărești
Complexul rezidențial Asmita Gardens, aflat lângă Parcul Natural Văcărești. Foto: Andreea Dogar

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.