Parcul Herăstrău, salvat de instanță. 7 hectare din spațiul verde rămân ale statului

Parcul Herăstrău. Foto: Goldmund100 via Wikimedia Commons
Parcul Herăstrău. Foto: Goldmund100 via Wikimedia Commons

Șapte hectare din Parcul Herăstrău din București vor rămâne în proprietatea statului român, după ce instanța a decis definitiv că mai multe acte care au stat la baza vânzării terenului sunt nule, relatează digi24.ro.

Decizia a fost luată de Curtea de Apel Bucureşti, care a soluţionat astfel un recurs formulat de Primăria Capitalei şi de Clubul Sportiv Studenţesc împotriva unei decizii prin care şapte hectare de teren din Parcul Herăstrău au trecut din proprietatea statului în cea a Biroului de Turism şi Tranzacţii SA. Decizia de astăzi nu mai poate fi contestată.

În 1999, printr-un ordin al Ministerului Tineretului și Sportului, condus la vremea respectivă de Crin Antonescu, Biroul de Turism și Tranzacții S.A. (BTT) a primit un certificat de proprietate asupra terenului în suprafață de șapte hectare din Parcul Herăstrău.

După ce BTT a intrat în posesia terenului, s-a asociat cu firma Domino 94 Impex SRL pentru exploatarea bazei sportive și realizarea unor investiții. Ulterior, Domino 94 Impex SRL a dat în judecată BTT motivând că aceasta nu și-a respectat obligațiile luate în cadrul asocierii și a cerut instanței să oblige BTT să vândă activele și terenul.

Instanța a dat câștig de cauză societății comerciale și a obligat BTT să vândă clădirile pentru 100.000 de dolari, iar terenul de circa șapte hectare pentru 1,5 milioane de dolari, mai scrie digi24.ro.

Terenuri transferate de la o entitate la alta

În 2002, reprezentanții Clubului Sportiv Sportul Studențesc, secția de Yachting, au dat în judecată BTT și Ministerul Tineretului și Sportului, susținând că instrăinarea terenului s-a făcut ilegal deoarece nu a aparținut niciodată MTS.

La sfârșitul anului 2008, Tribunalul București – Sectia a IV-a civilă a constatat nulitatea absolută a certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor, emis de Ministerul Tineretului, precum și nulitatea contractului de vânzare-cumpărare încheiat între BTT și SC Domino 94 Impex SRL, însă aceștia au făcut recurs.

Din 2009, Primăria Municipiului București a intrat în proces alături de Clubul Sportiv Sportul Studențesc. Reprezentanții Primăriei au spus că acest teren le aparține de pe vremea regelui Carol I, cel care a înființat Parcul Herăstrău, iar acesta a despăgubit la vremea respectivă toate persoanele care dețineau terenuri în zonă, parcul fiind trecut în domeniul public al statului.

Acum, procesul a fost câștigat definitiv de Primăria Municipiului București și de Clubul Sportiv Sportul Studențesc.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Ocazie unică! Locuri de muncă în agricultură, în Canada
Cultura de ricin. Un clujean a investit 1.500 euro și scoate profit de 36.000 euro/an
Premieră în medicina românească. Un tânăr are din nou mână, după ce i-a fost smulsă din umăr

 

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.