Parapeţii care salvează motociclişti au apărut în Italia. UE îi vrea în toată Europa

parapeti_motociclisti_italia
Parapeţi speciali pentru motociclişti au fost instalaţi în Italia

Uniunea Europeană vrea să determine statele membre să schimbe legislaţia rutieră. Scopul este de a reduce la jumătate numărul de decese rezultate în urma accidentelor de circulaţie.

Pentru a atinge acest obiectiv până în 2020, specialiştii UE au propus o listă cu 103 măsuri. Însă, la capitolul siguranţă rutieră, cea mai gravă situaţie este semnalată în lumea motocicliştilor. Statistica arată că, pe distanţe egale, riscul ca un motociclist să moară în urma unui accident rutier este de 18 ori mai ridicat decât în cazul unui automobilist.

Propunerea UE este de a modifica sau dubla parapeţii de pe şosele, pentru a reduce riscul de deces în caz de accident de motocicletă. Rares Laurenţiu Florea, de la Pro Bike, a explicat pentru GreatNews cum vor arăta noi parapeţii şi de ce sunt ei foarte utili pe drumurile frecventate de motociclişti. 

„Stâlpul parapeţilor e ca o seceră”

„Parapeţii obişnuiţi de protecţie de pe marginea drumurilor au o tablă orizontală, profilată, în care se opresc maşinile în caz de accident; dar motocicliştii, când cad, trec pe sub acest parapet şi se izbesc de suporţii verticali (stâlpii aceia de fier ce susţin tabla orizontală) şi de multe ori impactul este mortal – stâlpul acţioneaza ca o secera”, explică motociclistul.

Recomandarea PE se referă la dublarea parapetului orizontal, modificarea sau mutarea acestuia mai jos – astfel încât motocicliştii căzuţi să nu se mai izbească de stâlpii ce susţin parapetul.

Parapeţi noi în Italia, dublaţi cu lemn

Rareş Laurenţiu Florea crede că măsura este una excelentă.

„În Italia au loc manifestaţii, în care motocicliştii solicită dublarea parapeţilor sau înlocuirea lor cu elemente din beton (motocicliştii alunecă în caz de accident de-a lungul betonului şi nu se rănesc grav). Am văzut noii parapeţi în Italia, în unele zone dublaţi chiar cu lemn”.

Sursa foto: Rareş Laurenţiu Florea, Pro Bike

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.