Papa Francisc: Europa ”riscă să moară”. Care sunt soluțiile Suveranului pontif

papa francisc vatican
Papa Francisc. Foto: Jeffrey Bruno / Wikimedia Commons

Într-un discurs ținut în fața liderilor statelor din Uniunea Europeană, papa Francisc a declarat că Europa ”riscă să moară” dacă nu regăsește rapid idealurile părinților săi fondatori.

Potrivit liderului de la Vatican, preluat de AFP, unul dintre cele mai importante dintre aceste idealuri este solidaritatea.

„Orice corp care pierde sensul drumului său, orice corp căruia îi lipsește privirea spre înainte suferă mai întâi o regresie și în final riscă să moară”, a spus papa în Sala Regia a Palatul Apostolic, cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma.

„Europa își regăsește speranța în solidaritate care este, de asemenea, cel mai eficient antidot împotriva populismelor moderne […] Populismele prosperă pornind chiar de la egoism, care închide într-un cerc mic și sufocant”. Papa Francisc s-a pronunțat pentru „a începe din nou să gândim în mod european, pentru a evita pericolul unei uniformități gri care este triumful particularismului”.

Suveranul pontif a vorbit și despre evenimentele tragice din Londra. ”Dacă unul suferă, toți suferă. Așa că, astăzi, și noi plângem alături de Marea Britanie victimele atentatului care a lovit Londra în urmă cu două zile”. Papa Francisc a ținut însă să atragă atenția și asupra unui lucru. „Europa își regăsește speranța atunci când nu se închide în teamă și falsă securitate”, a insistat el.

Cu ocazia semnării tratatelor fondatoare ale Comunității Economice Europene în urmă cu 60 de ani, „importanța de a acționa pentru o Europă unită și deschisă era foarte clară”, a subliniat suveranul pontif, reamintind durerea resimțită de Europa pentru a dărâma zidul care o despărțea în două. „Cu toate acestea, astăzi, amintirea acestei dureri s-a pierdut. S-a pierdut, de asemenea, conștientizarea tragediei familiilor despărțite. sărăcia și mizeria pe care această diviziune le-a provocat”, a insistat el.

Papa Francisc a reamintit nevoia de „a dialoga” cu sutele de mii de migranți care ajung în UE. „Nu ne putem mulțumi să gestionăm grava criză migratorie din acești ani ca și cum ar fi numai o problemă numerică, economică sau de securitate”, a adăugat el. Europa trebuie, de asemenea, să se gândească la tineri — oferindu-le „serioase perspective de educație, reale posibilități de inserție în pe piața muncii”—, precum și la familie — „prima și fundamentala celulă a societății”.

Continentul nostru trebuie, totodată, „să garanteze posibilitatea de a avea copii, fără teama de a nu-i putea întreține și să apere viața”, a mai spus papa Francisc.

La discursul Papei a asistat și președintele României, Klaus Iohannis. El a luat loc lânga cancelarul german Angela Merkel.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.