Când trebuie să depuneți prima declarație fiscală în noul sistem de impozitare

Viorel Ștefan, ministrul Finanțelor, a declarat că proiectul sistemului de impozitare pe gospodărie va fi gata în două luni, însă va intra în vigoare în 2018.

Chiar și așa, angajații români mai au de așteptat până să depună prima declarație de venit în cadrul noului sistem de impozitare, termenul fiind 1 mai 2019, a explicat ministrul Finanțelor.

”Angajatorul astăzi reține la sursă obligația angajatului. În noul sistem nu va mai exista această reținere la sursă. Cel care realizează venit, e venitul lui, îl va folosi până se naște obligația de plată către Fisc, în folosul personal, dar va trebuie să aibă în vedere că în luna mai e scadența. În luna mai va trebui să facă acea declarație fiscală în care se vor înregistra atât veniturile cât și drepturile lui care decurg. Nu neapărat vor avea o sarcină de plată în luna mai”, a declarat Viorel Ștefan pentru Digi 24.

Statul încă nu a definitivat lista de deduceri fiscale a noului sistem.

”Deductibilitățile legate de familiile cu copii în funcție de nivelul de venituri realizate, la aceasta se adaugă deductibilitățile în legătură cu abonamentele la rețelele de sănătate. Costuri privind educația, cheltuielile pe care le are o gospodărie în legătură cu îmbunătățirea confortului locuinței. Donațiile, sponsorizările ONG-urilor cu scopuri caritabile, a unităților de cultură”, a completat ministrul.

Mai mult, noul sistem nu se va baza doar pe ghișee, urmând să fie pus la punct și un sistem online de plată a impozitului.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.