Fetele din România au câștigat Campionatului European de tenis de masă

Elizabeta Samara (stânga) și Daniela Dodean au făcut un turneu european excelent în Luxemburg. Foto: Vinqui / Flickr
Elizabeta Samara (stânga) și Daniela Dodean au făcut un turneu european excelent în Luxemburg. Foto: Vinqui / Flickr

Echipa feminină de tenis de masă a României a câștigat titlul european, după o finală pe muchie de cuțit cu chinezoaicele Germaniei, scor 3-2. 

În finală, România a început bine, Eliza Samara a reușit să o învingă, după un meci dramatic, pe Ying Han. Samara a fost condusă cu 1-0 și 2-1 la seturi, dar s-a impus cu 3-2.

Daniela Dodean a pierdut meciul doi cu 0-3 în fața nemțoaicei Xiaona Shan, care avea să mai aducă un punct Germaniei, după victoria cu 3-1 în fața Elizabetei Samara. Bernadette Szocs a învins-o pe Nina Mittelham, tot cu 3-1, iar soarta finalei a fost decisă în duelul Dodean – Han.

Daniela Dodean Monteiro, campioană mondială la dublu-mixt, alături de soțul ei, portughezul Joao Monteiro, a câștigat lejer primul set la 4, în timp în cel de-al doilea s-a impus, cu mari emoții, la 8. Sub privirile prințului de Luxemburg, Han Ying, naturalizată de germani din China, a câștigat setul trei, la 4.

În setul al patrulea, Daniela a salvat două minigi de set, iar apoi a fructificat prima șansă pentru titlul mondial.

Este o mare victorie pentru fetele noastre, care arată că sportul românesc încă nu a murit.

România nu mai câștigase aurul continental pe echipe de 12 ani, în timp ce Germania țintește al patrulea titlu consecutiv.

România a evoluat splendid la turneul final din Luxemburg, câștigând toate duelurile pe care le-a disputat. Elizabeta Samara, Daniela Dodean și Bernadette Szocs au trecut în faza grupelor de Olanda, Luxemburg și Cehia, în timp ce în sferturile de finală au eliminat Portugalia.

Cu toate că este un Campionat European, multe dintre adversarele româncelor sunt de origine asiatică. Nu a fost și cazul Rusiei, victima din semifinale a tricolorelor.

Elizabeta Samara a adus primul punct României, după ce a învins-o pe Iana Noskova cu 3-2 (11-9, 6-11, 1-11, 11-8, 11-7). Daniela Dodean Monteiro a trecut de Polina Mihailova cu 3-0 (11-6, 11-7, 11-9), iar Bernadette Szocz a dispus cu 3-1 (15-17, 13-11, 11-7, 11-5) de Olga Vorobeva.