Palat superb din România scos la vânzare

palatul spayer bucurești
Foto: Arhiva Romulus Cristea (Wikimedia Commons)

Un palat din București vechi de peste 100 de ani a fost scos la vânzare de o agenție imobiliară pentru suma de 4,2 milioane de euro, relatează StirileProTV.

Palatul Spayer se află pe strada Batiștei din Capitală, la câteva sute de metri de Piața Universității, vizavi de Înalta Curte de Casație și Justiție (fostă Curtea Supremă de Justiție).

„Este o clădire art-nouveu cu destinație de palat pentru aceasta familie Spayer. Are în acest moment 1.000 de metri pătrați de teren și 1.000 de metri pătrați de construcție”, a explicat Eduard Uzunov, președintele companiei imobiliare care vinde palatul.

Imobilul, care mai este cunoscut și sub denumirea de Casa Marmorosch Blank, este înscris pe lista monumentelor istorice reprezentative pentru patrimoniul cultural local, elaborată de Ministerul Culturii și Cultelor. Clădirea face parte din Ansamblul de arhitectură „Str. Batiștei”, care cuprinde clădiri reprezentative pentru arhitectura din perioada cuprinsă între sfârșitul secolului al XIX-lea și prima jumătate a secolului al XX-lea.

Palatul Spayer a fost ridicat în anul 1900, dată indicată la intrarea principală. Proprietarul, Herman Spayer, a apelat la celebrul arhitect Louis Blanc pentru a realiza o construcție elegantă, în stil Ludovic al XV-lea.

Arhitectul s-a ocupat și de decorația interioară a locuinței, din care au mai rămas lustre, policandre, șemineuri cu feronerii, tapetul din mătase, dar și patru picturi de mari dimensiuni.

Palatul Spayer, naționalizat de comuniști

Camerele sunt decorate cu stucaturi, bronzuri, coloane de marmură, lambriuri din lemn și tapet din mătase sau din alte materiale textile valoroase. Băile sunt decorate cu faianță desenată manual, iar pereții și tavanele mai multor încăperi sunt pictați cu vopsea în ulei, potrivit Wikipedia.org. Imobilul are demisol, parter, etaj și mansardă, cu o suprafață desfășurată utilă de 960 metri pătrați.

În 1904, când s-a hotărât transformarea Băncii Marmorosch Blank în societate anonimă pe acțiuni sub denumirea de Societatea de Credit, din consiliul de administrație al Băncii făcea parte și Herman Spayer, proprietarul palatului.

Ulterior, palatul Spayer a aparținut băncii Marmorosch Blank, al cărei sediu a fost până la falimentul ei din anii ’30.

În perioada comunistă, palatul Spayer a fost naționalizat și a fost utilizat pentru activități de protocol. În unele încăperi erau depozitate obiecte de artă ale Gospodăriei Partidului Comunist. Începând din februarie 1990, palatul a găzduit sediul Asociației „21 Decembrie 1989”, iar în perioada 1992-1996, în acest imobil și-a desfășurat activitatea Covenția Democrată din România.

În anul 1997, în curtea imobilului a fost amplasat bustul din bronz al polticianului țărănist Corneliu Coposu.

În 2016, moștenitorii foștilor propritari au obținut retrocedarea clădirii, după 19 ani de procese în instanță. Ei vor să vândă palatul Spayer pentru suma de 4,2 milioane de euro.

Dacă acest articol vi s-a părut interesant, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.