Oscar 2018 câștigători. Actorii și filmele care au primit prețioasa statuetă

Oscar 2018 câștigători. Hollywood-ul și-a desemnat laureații
Oscar 2018 câștigători. Hollywood-ul și-a desemnat laureații

7:05. Iată lista completă a câștigătorilor Oscar 2018:

Cel mai bun film – The Shape of Water

Cea mai bună actriță într-un rol principal – Frances McDormand

Cel mai bun actor într-un rol principal – Gary Oldman

Cel mai bun regizor – Shape of Water, Guillermo del Toro

Cea mai bună actriță într-un rol secundar – Allison Janney

Cel mai bun actor într-un rol secundar – Sam Rockwell

Cel mai bun scenariu original – Get Out

Cel mai bun scenariu adaptat – Call me by your name.

Cel mai bun scurtmetraj live-action – The Silent Child

Cel mai bun montaj video – Dunkirk

Cel mai bun mixaj de sunet – Dunkirk

Cel mai bun montaj de sunet – Dunkirk

Cel mai bun design de producție – Shape of Water

Cea mai bună coloană sonoră – Shape of Water

Cel mai bun film străin – Una mujer fantastica

Cea mai bună animație – Coco

Cel mai bun cântec – „Remember Me” (Coco)

Cel mai bun scurt-metraj animat – Dear Basketball

Cel mai bun scurtmetraj documentar – Heaven is a traffic jam on the 405

Cele mai bune efecte speciale – Bladerunner: 2049

Cea mai bună imagine – Bladerunner: 2049

Cel mai bun film documentar – Icarus

Cele mai bune costume – Phantom Thread

Cel mai bun machiaj și coafură – Darkest Hour

6:49. Unul dintre cele mai așteptate premii, pentru „Cel mai bun film”, este câștigat de „The Shape of Water”.

6:30. Premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal îi revine lui Frances McDormand, pentru rolul său din „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”.

6:25. Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal îi revine lui Gary Oldman, pentru rolul din „Darkest Hour”.

6:15.Premiul pentru cel mai bun regizor: Guillermo del Toro, pentru „Shape of Water”.

6:02 Premiul pentru cel mai bun cântec – „Remember Me” (Coco), de Robert Lopez și Kristen Anderson-Lopez.

6:00. Premiul pentru cea mai bună coloană sonoră – Alexandre Desplat, pentru „Shape of Water”.

5:55. Premiul pentru cea mai bună imagine îi este înmânat lui Roger Deakins pentru „Bladerunner: 2049”.

5:35. Premiul pentru „Cel mai bun scenariu original îi revine lui Jordan Peele, pentru filmul „Get Out”

5:30. Premiul la categoria „Cel mai bun scenariu adaptat” îi revine peliculei „Call me by your name”. Este primul OSCAR, după patru nominalizări, pentru scenaristul James Ivory.

5:20. Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj live-action este acordat filmului „The Silent Child”

5:15. Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj documentar îi revine lui Frank Stiefel, pentru „Heaven is a traffic jam on the 405”.

4:57. Oscar 2018 câștigător la categoria cel mai bun montaj video – „Dunkirk”.

4:55. Premiul pentru efecte speciale îi revine filmului „Bladerunner 2049”.

4:43. Cea mai bună animație este „Coco”, pelicula favorită de departe.

4:40. Cel mai bun scurt-metraj animat este „Dear Basketball”.

4:30. Premiul pentru cea mai bună actriță într-un rol secundar îi revine lui Allison Janney, pentru rolul din „I, Tonya”.

4:25. La categoria „Cel mai bun film străin” a câștigat un film din Chile, „Une Mujer Fantastica”, în regia lui Sebastian Lelio.

4:12. Oscar 2018 câștigători la categoria „Cel mai bun design de producție” este „The Shape of Water”.

4:05. La categoria „Cel mai bun mixaj de sunet” a câștigat „Dunkirk”.

3:59. Oscar 2018 câștigători la categoria „Cel mai bun montaj de sunet” – „Dunkirk”.

3:40. Oscar 2018 câștigători la categoria „Cel mai bun documentar” – Icarus (Bryan Fogel și Dan Cogan).

3:35. Oscar 2018 câștigători la categoria „Cele mai bune costume” – „Phantom Thread” – Mark Bridges.

3:30. Oscar 2018 câștigători la categoria „Cel mai bun machiaj și coafură” – „Darkest Hour”

3:20. Oscar 2018 câștigători la categoria „Cel mai bun actor în rol secundar” – Sam Rockwell, pentru rolul „Three billboards outside Ebbing, Missouri”.

3:00. A început decernarea premiilor Oscar. Gazda emisiunii este Jimmy Kimmel.

Oscar 2018 câștigători. Gala premiilor Oscar se află la cea de-a 90-a ediție. Organizată la Dolby Theatre din Hollywood, ediția Oscar 2018 va fi urmărită de zeci de milioane de oameni din întreaga lume. 8.000 de artiști și tehnicieni participă la evenimentul organizat de Academia Americană de Film. Prezentatorul principal al evenimentului va fi prezentatorul de televiziune Jimmy Kimmel.

Vor mai urca pe scenă, pentru a anunța lista Oscar 2018 câștigători și artiști celebri precum: Mahershala Ali, Chadwick Boseman, Viola Davis, Laura Dern, Jennifer Garner, Greta Gerwig, Tiffany Haddish, Tom Holland, Kumail Nanjiani, Margot Robbie, Emma Stone, Daniela Vega, Lin-Manuel Miranda, Gal Gadot, Mark Hamill, Armie Hammer, Oscar Isaac, Gina Rodriguez, Eva Marie Saint, Wes Studi, Kelly Marie Tran şi Zendaya.

Toți nominalizații la Oscar 2018 și-au pregătit discursurile dinainte, în cazul în care vor primi marele premiu. Casele de pariuri, dar și criticii de film au făcut în ultimele săptămâni mai multe topuri Oscar 2018 câștigători pentru principalele categorii. Indicatori pentru Oscar 2018 câștigători au fost luați în calcul și premiile oferite la Globurile de aur, de exemplu.

La categoria „Cel mai bun film” favorite sunt peliculele „The Shape of Water” și drama cu element comice „Three Billboards Outside Ebbing. Missouri”. Cel de-al doilea film a câștigat patru dintre cele mai importante categorii de la Globurile de aur de anul acesta. E foarte posibil să fie pe lista Oscar 2018 câștigători pentru că e nominalizat la șapte categorii. De altfel, și casele de pariuri îl dau câștigător la categoria „Cel mai bun film”.

Filmul „Three Billboards Outside Ebbing. Missouri” prezintă lupta unei mame îndurerate cu autoritățile locale. Fiica sa a fost ucisă, iar oamenii legii nu reușesc să facă niciun progres în anchetă. În acest film găsiți furie, durere, dar și iertare și umor negru. De asemenea, sunt și momente de rasism, război, sexism și elementele unei societăți divizate.

Oscar 2018 câștigători. Controversele din jurul filmului „Shape of Water”

Pe locul al doilea în clasamentul caselor de pariuri este pelicula „Shape of Water”. Este vorba despre un film cu buget redus despre un experiment științific realizat în anii `60, în laboratoare din Statele Unite. În jurul acestui film s-au născut numeroase controverse. De altfel, mai trebuie precizat și că „Shape of Water” are 13 nominalizări la Oscar, cele mai multe.

David Zindel, fiul unui dramaturg care a decedat, a dat în judecată producătorii filmului acuzându-i de plagiat. Acesta spune că „The Shape of Water” este „în multe privințe identic” cu piesa de teatru „Let Me Hear You Whisper”, scrisă de tatăl său în 1969.

„Nu ne facem griji în această privință”, a declarat Daniel Kraus, unul dintre producătorii filmului „The Shape of Water”, regizat de Guillermo del Toro. Aceștia spun că acuzațiile sunt nefondate și că nu există similarități între cele două producții.

Piesa scrisă de tatăl lui David Zindel prezintă povestea unei îngrijitoare introvertite care se împrietenește de un delfin în timp ce lucrează într-un laborator militar, în timpul Războiului Rece. Îngrijitoarea află că delfinul va fi sacrificat în scopuri științifice și pune la cale un plan pentru a-l salva.

Filmul „The Shape of Water” spune povestea unei femei mute, izolate, care lucrează ca femeie de serviciu într-un laborator guvernamental ascuns de serviciile secrete. Acțiunea are loc în 1962, în Baltimore. Viața ei se schimbă brusc după ce începe să stabilească o legătură ciudată cu o creatură marină, un pește-om, care trăiește într-un rezervor cu apă al laboratorului. Elisa, femeia din rolul principal, află că soarta vietății se află în mâinele a doi oameni și încearcă să o salveze.

Oscar 2018 câștigători. „The Shape of Water” și asemănările cu un film danez

Spre sfârșitul lunii ianuarie au apărut acuzații și că „The Shape of Water” ar fi un plagiat după un scurt metraj de 16 minute, care a fost realizat de doi studenți danezi. Science-fiction-ul nordicilor se cheamă „The Space Between Us” și a apărut în 2015, la un an după ce a început producția filmului „The Shape of Water”. Sunt critici de film care spun că unele secvențe sunt parcă trase la indigo.

Însă, întrebat de jurnaliști cum explică asemănările, regizorul și scenaristul Guillermo del Toro a spus că el a fost primul care a introdus în filmele sale încă din 2004 creaturi amfibiene, prin urmare orice filme ulterior cu personaje amfibiene s-a luat după el.

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu spune că „The Shape of Water” va câștiga, deși în clasamentul său personal conduce „Dunkirk”.

Cine cred ca va câștiga: „The Shape of Water”, care e cel mai slab film al lui Del Toro, unul din cei trei mari mexicani (Inarritu, Cuaron și Del Toro), autorului unei capodopere, „Labirintul lui Pan”, un film minunat. Del Toro ne spune într-un interviu ca el a inventat personajele amfibiene în cinema, deci nu putea sa plagieze pe nimeni. Del Toro spune aceste vorbe: „Eu am inventat amfibienii în cinema”. Pe bune? Cum să spui așa ceva. Motivul omului amfibie în literatura SF datează din 1927 și a fost ecranizat apoi de multe ori”, spune Cristian Tudor Popescu.

Întrebat dacă „The Shape of Water” are toate argumentele de a câștiga, acesta a răspuns: „Ale corectitudinii politice. Are femeie cu dizabilităti, e muta, are femeia neagră. Deci femeie, dizabilități, rasă, care sunt personaje pozitive, avem și un freak, un marginal ciudat, omul amfibie. De partea cealaltă, albul, cu maxilare proeminente, crud și ticălos”, a declarat Cristian Tudor Popescu, la emisiunea În fața ta, de la Digi24.

Oscar 2018 câștigători. Categoria „Cel mai bun regizor”  

„The Shape of Water” a fost nominalizat și pentru cea mai bună regie, iar cele mai multe case de pariuri îl dau drept câștigător pe mexicanul Guillermo del Torro. Acesta a fost deja premiat cu „Leul de Aur”, la festivalul de la Veneția și a primit și un Glob de aur pentru acest fillm.

Pe podium mai apar și regizorii Christopher Nolan, pentru drama de război „Dunkirk”, Gret Gerwig, pentru tragi-comedia „Lady Bird” și Jordan Peele, pentru „Get Out”.

Oscar 2018 câștigători. Categoria „Cel mai bun actor în rol principal”

Casele de pariuri arată că pelicula „Darkest Hour” are cele mai mici șanse să câștige la categoria „Cel mai bun film”, însă actorul din rolul principal, Gary Oldman, care îl interpretează pe Winston Chirchill, este favorit. A primit numeroase premii, printre care Globul de aur și un premiu BAFTA pentru acest rol.

Concurează pentru trofeu cu Timothee Chalamet (22 de ani), pentru rolul din „Call Me By Your Name” și Daniel Day-Lewis, pentru prestația din „Phantom Thread”. Mai sunt nominalizați la această categorie și Daniel Kaluuya, pentru filmul „Get Out” și Denzel Washington, pentru rolul din „Roman J. Israel Esq”.

Oscar 2018 câștigători. Categoria „Cea mai bună actriță în rol principal”

În topul preferințelor este o actriță care a mai câștigat un Oscar în 1997. Este vorba despre Frances McDormand, în vârstă de 60 de ani, care a fost nominalizată pentru rolul din „Three Billboards Outside Ebbing. Missouri”. De altfel, pentru acest rol, Frances McDormand a câștigat deja peste 20 de premii, printre care Globul de aur și trofeul BAFTA.

Urmează în top Saorise Ronan, pentru rolul principal din „Lady Bird”, Sally Hawkins, pentru prestația din „The Shape of Water” și Margot Robbie, pentru că a jucat-o pe celebra patinatoare americană Tonya Harding în filmul „I, Tonya”. Cele mai mici șanse la câștigarea Oscarului pentru „Cea mai bună actriță în rol principal” le-ar avea Meryl Streep, pentru rolul din „The Post”.

Oscar 2018 câștigători. Roluri secundare

Preferată la câștigarea trofelui pentru rolul secundar este Allison Janney (58 de ani), pentru prestația din „I. Tonya”. Actrița se află la prima nominalizare. Au mai fost nominalizate la această categorie și Mary J. Blige („Mudbound“), Lesley Manville („Phantom Thread“), Laurie Metcalf („Lady Bird“) şi Octavia Spencer („The Shape of Water“).

La categoria „Cel mai bun actor în rol secundar”, Sam Rockwell este dat câștigător, pentru rolul său din „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri“. În acelașii timp, colegul său de film, Woody Harrelson ar avea cele mai puțin șanse. La această categorie mai sunt nominalizați și Willem Dafoe („The Florida Project“), Richard Jenkins („The Shape of Water“) şi Christopher Plummer („All the Money in the World“).

Iată lista completă a nominalizărilor de anul acesta: 

Cel mai bun film

  • „Call Me by Your Name“
  • „Darkest Hour“
  • „Dunkirk“
  • „Get Out“
  • „Lady Bird“
  • „Phantom Thread“
  • „The Post“
  • „The Shape of Water“
  • „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri“

Cel mai bun regizor

  • Jordan Peele, „Get Out“
  • Greta Gerwig, „Lady Bird“
  • Paul Thomas Anderson, „Phantom Thread“
  • Guillermo del Toro, „The Shape of Water“
  • Christopher Nolan, „Dunkirk“

Cea mai bună actriţă în rol principal

  • Sally Hawkins, „The Shape of Water“
  • Frances McDormand, „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri“
  • Margot Robbie, „I, Tonya“
  • Saoirse Ronan, „Lady Bird“
  • Meryl Streep, „The Post“

Cea mai bună actriţă în rol secundar

  • Mary J. Blige, „Mudbound“
  • Allison Janney, „I, Tonya“
  • Lesley Manville, „Phantom Thread“
  • Laurie Metcalf, „Lady Bird“
  • Octavia Spencer, „The Shape of Water“

Cel mai bun actor în rol principal

  • Timothée Chalamet, „Call Me by Your Name“
  • Daniel Day-Lewis, „Phantom Thread“
  • Daniel Kaluuya, „Get Out“
  • Gary Oldman, „Darkest Hour“
  • Denzel Washington, „Roman J. Israel Esq.“

Cel mai bun actor în rol secundar

  • Willem Dafoe, „The Florida Project“
  • Woody Harrelson, „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri“
  • Richard Jenkins, „The Shape of Water“
  • Christopher Plummer, „All the Money in the World“
  • Sam Rockwell, „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri“

Cel mai bun scenariu original

  • „The Big Sick“, Emily V. Gordon şi Kumail Nanjiani
  • „Get Out“, Jordan Peele
  • „Ladybird“, Greta Gerwig
  • „The Shape of Water“, Guillermo del Toro şi Vanessa Taylor
  • „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri“, Martin McDonagh
  • Cel mai bun scenariu adaptat

Cel mai bun film străin

  • „A Fantastic Woman“ (Chile)
  • The Insult (Liban)
  • „Loveless“ (Rusia)
  • „The Square“ (Suedia)
  • „On Body and Soul“ (Ungaria)

Cea mai bună animaţie

  • „The Boss Baby“
  • „The Breadwinner“
  • „Coco“
  • „Ferdinand“
  • „Loving Vincent“

Cel mai bun scurtmetraj animaţie

  • „Dear Basketball“
  • „Garden Party“
  • „Lou“
  • „Negative Space“
  • „Revolting Rhymes“

Cel mai bun scurtmetraj

  • „The Eleven O’Clock“
  • „My Nephew Emmett“
  • „Silent Child“
  • „Watu Wote“
  • „DeKalb Elementary“

Cel mai bun scurtmetraj documentar

  • „Edith and Eddie“
  • „Heaven Is A Traffic Jam on the 405“
  • „Heroin(e)“
  • „Knife Skills“
  • „Traffic Stop“

Cel mai bun documentar

  • „Abacus: Small Enough to Jail“
  • „Faces Places“
  • „Icarus“
  • „Last Man in Aleppo“
  • „Strong Island“

Cele mai bune efecte vizuale

  • „Blade Runner 2049“
  • „Guardians of the Galaxy 2“
  • „Kong: Skull island“
  • „Star Wars: The Last Jedi“
  • „War for the Planet of the Apes“

Cea mai bună imagine

  • „Blade Runner 2049“
  • „Darkest Hour“
  • „Dunkirk“
  • „Mudbound“
  • „The Shape of Water“

Cea mai bună scenografie

  • „Beauty and the Beast“
  • „Blade Runner 2049“
  • „Darkest Hour“
  • „Dunkirk“
  • „The Shape of Water“

Cea mai bună coloană sonoră 

  • „Dunkirk“
  • „Phantom Thread“
  • „The Shape of Water“
  • „Star Wars: The Last Jedi“
  • „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri“

Cel mai bun cântec

  • „Mighty River“, Mudbound
  • „Mystery of Love“, Call Me By Your Name
  • „Remember Me“, Coco
  • „Stand Up For Something“, Marshall
  • „This Is Me“, The Greatest Showman

Cel mai bun montaj de sunet

  • „Baby Driver“
  • „Blade Runner 2049“
  • „The Shape of Water“
  • „Dunkirk“
  • „Star Wars: The Last Jedi“

Cel mai bun mixaj de sunet

  • „Baby Driver“
  • „Blade Runner 2049“
  • „The Shape of Water“
  • „Dunkirk“
  • „Star Wars: The Last Jedi“

Cel mai bun montaj video

  • „Baby Driver“
  • „Dunkirk“
  • „I, Tonya“
  • „The Shape of Water“
  • „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri“

Cele mai bune costume

  • „Beauty and the Beast“
  • „Darkest Hour“
  • „Phantom Thread“
  • „The Shape of Water“
  • „Victoria & Abdul“

Machiaj şi coafură

  • „Darkest Hour“
  • „Victoria & Abdul“
  • „Wonder“