Oricine poate face o prezentare de succes, dacă ține cont de aceste sfaturi

Cum să ții un discurs de succes. Foto: Shutterstock
Cum să ții un discurs de succes. Foto: Shutterstock

O prezentare reușită poate fi cheia succesului unei întâlniri de afaceri. Indiferent dacă lucrezi într-o companie sau ai propriul tău proiect pe care vrei să îl promovezi, este foarte important să captezi interesul celor care te ascultă. Pentru asta nu ai nevoie de cursuri de specialitate, ci doar de câteva trucuri pe care trebuie să le cunoști, pentru a transforma prezentarea ta într-un moment de neuitat.

Prezentările sunt deseori foarte plictisitoare, durează mult, sunt pline de date, de cifre, de statistici. Iar uneori chiar și cel care face prezentarea pare la un moment dat cam plictisit de ce spune, având un ton al vocii foarte monoton, deloc atractiv.

Iată însă cât de simplu este să înveți să faci o prezentare de succes. Cei de la Forbes prezintă câteva sfaturi pe care oricine le poate aplica.

1. Vorbește cât mai simplu și natural

Orice prezentare trebuie să transmită un mesaj clar, iar pentru asta cifrele nu sunt niciodată suficiente. Este nevoie de o poveste, sau chiar mai multe, care să ilustreze o anumită situație, o problemă, o rezolvare. În acest fel vei capta atenția publicului, vei putea comunica mai natural cu cei care te ascultă și cuvintele tale au șanse mai mari să fie reținute. Nimeni nu o să memoreze zeci de tabele sau grafice făcute în PowerPoint. Însă un discurs natural, simplu, pe înțelesul tuturor, va avea succes.

2. Ilustrează prezentarea, pe cât posibil

Știi bine că imaginile spun cât o mie de cuvinte, de aceea este întotdeauna bine ca discursul să fie însoțit de o prezentare bine concepută și ilustrată. Nu este obligatoriu să avem multe date și cifre, ci imagini, culori, fonturi diferite, toate acestea vor atrage atenția publicului.

Desigur, contează și suportul tehnic, adică ecranele de proiectie folosite trebuie să fie cât mai performante. Poate părea un detaliu mai puțin important, dar dacă ecranul pe care îl utilizezi nu este bun, publicul se va chinui să urmărească prezentarea. Oamenii vor deveni frustrați că nu văd bine, sau nu înțeleg, iar tu va trebui să suplinești și funcția proiectorului, prin urmare să vorbești mai mult, să intri în detalii. Va fi mai greu și pentru tine, iar pentru public poate fi plictisitor, deranjant. În plus, pare lipsă de profesionalism să te oprești în timpul unei prezentări ca să repari proiectorul.

3. Spune o poveste, o anecdotă

Studiile au demonstrat că oamenii rețin mult mai ușor povestirile. În timp ce le ascultă, ei simt emoția pe care o transmiți și atunci creierul lor produce dopamină, un hormon care stimulează memoria. În schimb, informațiile anoste, complexe, pline de date și cifre, vor fi uitate imediat.

4. Răspunde mai întâi la întrebarea „de ce?”

Tot pentru a produce emoție celor care te ascultă, este bine să vorbești de la bun început despre problema care trebuie rezolvată. Publicul se va întreba în primul rând „de ce” trebuie să rezolve o problemă și abia apoi „cum” ar fi posibil acest lucru.

Prin urmare, treci direct la subiectul pentru care ești acolo, nu fă introduceri ample și nu pierde timpul cu minute întregi în care le mulțumești altora că te-au chemat sau spui cât de mult te bucuri să fii acolo. Pe cei care te ascultă nu-i interesează asta.

5. Limbajul corpului transmite un mesaj important

Contează foarte mult să pari relaxat, să nu arăți că ai emoții și să ai o postură cât mai bună, să stai drept. Chiar dacă pentru tine este stresant să ții un discurs, nu trăda acest lucru prin gesturi de nervozitate, pentru că nu vrei să transmiți publicului o stare neplăcută. În plus, dacă vei reuși să le arăți altora că ești pasionat de ceea ce spui, că ai încredere în tine, atunci vor fi încântați să te asculte.

6. Exersează discursul înainte

Trebuie să repeți discursul de mai multe ori, înainte de ziua prezentării. Asta nu înseamnă că trebuie să-l înveți pe de rost, ci să înțelegi mai bine ce părți trebuie să punctezi printr-o anumită intonație, când să faci o scurtă pauză, când să cauți interacțiunea cu publicului, prin întrebări și răspunsuri. În plus, acest antrenament te va ajuta să mai scapi de emoții.

Nu uita să exersezi și contactul vizual cu publicul, pentru că este un detaliu foarte important. Alege câteva persoane din public pe care să le privești în timpul prezentării, în anumite momente, ca și când te-ai adresa direct lor. Te ajută să te mai relaxezi puțin și să stabilești un contact mai personal măcar cu o parte din public.

În concluzie, poți avea și tu o prezentare de succes, dacă vei ține cont de aceste sfaturi. Dacă te vei pregăti bine dinainte, vei repeta discursul și îl vei ilustra cu o prezentare bine gândită și atractivă, pe un ecran de proiecție performant, vei câștiga imediat atenția și simpatia publicului.

Sursa foto: Shutterstock

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.