Guvernul Grindeanu a rămas fără susținere politică. „Nu-mi dau demisia!”

Foto: Opinia Timișoarei
Foto: Opinia Timișoarei

23:58. Sorin Grindeanu: „Am văzut vreo 390 de măsuri care trebuiau făcute în primul semestru al anului. Dar totodată sunt de vină că nu sunt îndeplinite măsuri cu termen de finalizare 2018.

Vă citesc o măsură care, în analiza dlui Vâlcov, e nerealizată: dezvoltarea relaţiilor economice cu Federaţia Rusa. Eu ştiu că suntem încă ţară membră UE şi trebuie să respectăm sancţiunile UE. Poate că dl Vâlcov şi ceilalţi tiu altceva. Şi de-asta trebuie să plec, probabil.

Deşi avem o economie care merge foarte bine, şi nişte miniştri care au muncit, mare parte din ei, i-am propus, după toate aceste lucruri în CEx dlui Dragnea să ne asumăm împreună acest presupus eşec. Să ne dăm amândoi demisia. Nu am văzut că s-a întâmplat, sau poate mi-a scăpat în declaraţiile de după.

Am găsit un răspuns pentru această situaţie: dorinţa unui singur om de a avea toată puterea. Nu văd alt răspuns.

Nu am văzut această evaluare până în această seară. Marea majoritate a miniştrilor au văzut pentru prima dată cum această evaluare făcută de domnul Vâlcov, care, din câte ştiu, nu mai e membru PSD. Sunt membru în Timiş, organizaţia 139. Nu cred că sunt exclus.

Nu văd care sunt motivele statutare pentru a fi exclus. Dincolod e deciziile a 60 de oameni există un statut care la art. 120, alin 3, spune că validarea premierului se face în congres. În CEx am cerut respectarea statutului.

Am auzit când Olguţa Vasilescu a spus că toată lumea ştia că acest guvern e unul de tranziţie. Nu am ştiut de acest lucru. M-a mirat, dar probabil ea era informată mai bine şi ştia că după 5 luni o să vină un raport de evaluare făcut de Vâlcov şi ne va spune ce ne-a spus.

Vreau să lucrăm procedural, trebuie să îmi parvină demisiile şi o să vedem mâine despre ce e vorba.”

23:15. Sorin Grindeanu: „Nu-mi dau demisia! Acesta este Guvernul României, nu al Cex! Demisia mea va fi după ce președintele Klaus Iohannis, după consultări va anunța un premier de la PSD.”

22:31. Liviu Dragnea: „Puteam face o evaluare superficială. Am decis să spunem adevărul, oricât de crud.

Este poate o acțiune în premieră, când un partid are curajul să facă o radiografie la șase luni de guvernare. Trebuie să facem schimbările necesare. Sunt măsuri deja adoptate, care au mărit salariile, dar care trebuiau dublate de un alt set de măsuri care să le susțină.

Unele măsuri trebuiau să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018, dar ele trebuiau să fie adoptate până în iulie 2017 – fondul suveran, legea prevenției, reglementări fiscale care să diminueze birocrația, un ritm de investiții publice care trebuia să fie mai mare.

Majoritatea colegilor au tras concluzia – inclusiv eu – că o parte din membrii Guvernului nu au luat în serios programul de guvernare.”

22:03. Nu s-a votat și excluderea lui Sorin Grindeanu din PSD, însă s-a precizat clar că toți cei care vor accepta o invitație din partea premierului să intre în guvern vor fi dați afară din partid.

21:56. Călin Popescu Tăriceanu și alți lideri ALDE discută în aceste momente cu șefii PSD într-o întâlnire a coaliției de guvernare.

21:55. Ședința PSD s-a încheiat și s-a votat retragerea sprijinului politic pentru guvernul condus de Sorin Grindeanu.

20:02. Sorin Grindeanu a plecat înainte să se finalizeze ședința de la PSD. S-a dus la Palatul Victoria și a spus că va ține o conferință de presă în seara aceasta.

19:50. Sorin Grindeanu i-ar fi cerut demisia lui Liviu Dragnea de la șefia PSD. De asemenea, acesta ar fi transmis în ședința partidului că nu va demisiona dacă Klaus Iohannis nu promite că viitorul premier va fi tot de la PSD.

18:44. Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat că retrage sprijinul politic pentru guvernul condus de Sorin Grindeanu.

17:14. Toți miniștrii PSD și-au dat demisiile, potrivit Digi24.ro.

15:10. Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu au avut, în paralel, întâlniri cu șefii PSD ai mai multor filiale din țară.

13:28. Premierul Sorin Grindeanu ar putea propune în Comitetul Executiv al PSD organizarea unui congres extraordinar al partidului, în care să se decidă soarta sa politică și a guvernului, spun surse citate de Hotnews.ro.

13:15. Fostul ministru al Justiției, unul dintre arhitecții OUG13, a declarat că Sorin Grindeanu ar trebui să-și dea demisia.

„Din punctul meu de vedere lucrurile ar trebui să se desfăşoare într-un cadru normal. Fiecare dintre miniştri a fost evaluat, fiecare ştie ce s-a făcut, ce nu s-a făcut. Aşa cum au fost numiţi pintr-un vot al CEX-ului, aşa pot fi demişi. Nu este un capăt de ţară dacă anumiţi miniştri sau chiar întreg guvernul este demis.

Dacă noi spunem că ne-am făcut treaba şi totul este foarte bine cred că greşim. Prin votul de astăzi se va hotărî dacă pleacă anumiţi miniştri sau întreg cabinetul, trebuie să fim foarte sinceri cu noi că lucrurile nu au mers în totalitate”, a declarat Iordache.


Liderii PSD se întâlnesc miercuri la Palatul Parlamentului, în ședința Comitetului Executiv Național, pentru a discuta despre posibila retragere a sprijinului politic pentru Guvernul condus de Sorin Grindeanu.

Ședința va începe la ora 16:00, iar subiectul sprijinului politic pentru cabinetul Grindeanu a apărut după ce premierul ar fi refuzat de mai multe ori în ultimele zile să-și dea demisia, la cererea lui Liviu Dragnea, liderul partidului. Trebuie menționat și faptul că forul de conducere este format în majoritate din oameni fideli lui Liviu Dragnea.

Sorin Grindeanu spune că nu i s-a cerut direct demisia din fruntea Guvernului, ci voalat. Într-o discuție informală cu jurnaliștii, Grindeanu a spus că unii miniștri se simt „jenați” de situația în care se află și se așteaptă că unii ar putea demisiona dacă li se cere acest lucru. Însă premierul spune că va găsi „imediat înlocuitori pentru aceștia”. De asemenea, potrivit Hotnews.ro, Grindeanu a mai spus că se mai aștepată la „o execuție publică”.

Fostul președinte al PSD Victor Ponta l-a atacat din nou pe Liviu Dragnea și l-a acuzat pentru felul autoritar în care conduce partidul. Ponta a trimis și o scrisoare deschisă membrilor CEx al PSD, în care le cere acestora să-l convingă pe Liviu Dragnea să „pună pe primul loc interesele PSD și ale României”, chiar dacă asta înseamnă „să renunțe la orgoliul și nemulțumirile strict personale”.

„Nu puteți ignora faptul că echipa guvernamentală nu a fost făcut de Sorin Grindeanu ci de către Liviu Dragnea – dacă sunt miniștrii slabi e de vina cine i-a propus! Nu puteți ignora că Președintele PSD „singurul care știe Programul din scoarță în scoarță” și-a asumat monitorizarea acestuia și numirea tuturor secretarilor de stat, sefinde agentii si directori regionali!

Nu puteti ignora ca până acum o săptămână toate „trompetele” Conducerii proclamau faptul că Programul este îndeplinit „la virgulă” ca acum sa aflam de la aceleasi „trompete” ca totul e un dezastru!”, a mai spus Victor Ponta în scrisoare deschisă, postată pe pagina personală de Facebook.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.