Ordinea de succesiune. Cine urmează la șefia Casei Regale a României

succesiune casa regală a româniei
Principesa Margareta și soțul său Radu Duda. Foto: Coperta cărții "Trei poduri peste lume" / Facebook Casa Regală a României

Odată cu moartea Regelui Mihai I, Casa Regală a Romaniei va fi condusă de Alteța Sa Regală Margareta, Principesa Moștenitoare a României, fiica Regelui Mihai. Ea este și rămâne și după moartea Regelui Mihai Custode al Coroanei României.

Actualul consort al Moștenitoarei la Șefia Casei Regale a României este Alteța Sa Regală Radu, care deține și titlul de principe.

Ordinea de Succesiune la Tron și la Șefia Casei Regale a României este bazată pe principiul primogeniturii cu preferință masculină. În anul 2007, Regele Mihai a promulgat noul statut al Casei Regale a României, prin care a abrogat principiul salic al primogeniturii masculine absolute.

Mai exact, principiul salic al primogeniturii masculine absolute însemna excluderea femeilor și a descendenților lor la Tron sau la conducerea Casei Regale. Odată cu eliminarea acestui principiu, Casa Regală poate fi condusă și de o femeie, dacă nu există un moștenitor de sex masculin.

În prezent, succesiunea la șefia Casei Regale a României este urmăatoarea:

1. ASR Principesa Moștenitoare Margareta a României, Custode al Coroanei României;
2. ASR Principesa Elena a României;
3. Elisabeta Karina de Roumanie;
4. ASR Principesa Sofia a României;
5. Elisabeta Maria Biarneix;
6. ASR Principesa Maria a României.

Membri excluși din Casa Regală a României

În anul 2013, Principesa Irina, fiică a Regelui Mihai și a Reginei Ana, a fost eliminată din linia de succesiune după ce ea și soțul ei au fost arestați fiind acuzați că au organizat pariuri și lupte ilegale de cocoși la ferma lor din statul american Oregon. La 22 octombrie 2014, soții Walker au fost condamnați la câte 3 ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei. Instanța i-a obligat să plătească și o amendă de 200.000 de dolari, soții fiind nevoiți să-și vândă ferma pentru a obține suma respectivă, potrivit wikipedia.org.

Principele Nicolae a fost exclus și el din Casa Regală a României în anul 2015, după ce Nicoleta Cîrjan, fosta sa iubită, a declarat că principele este tatăl copilului său. Principele Nicolae nu a recunoscut însă copilul.

casa regală a româniei
Principesa Margareta și soțul său Radu Duda. Fotografie de la ceremonia de decorări de la Castelul Peleș, din anul 2014. Foto: Pagina de Facebook Casa Regală a României

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.