Orașul în care te costă 2.500 de lei un chiștoc aruncat pe jos

FOTO: Pixabay.com
FOTO: Pixabay.com

„Foarte mulţi dintre cetăţeni ignoră eforturile pe care le face administraţia locală şi aruncă, scuipă pe jos, aruncă seminţe, stau pe băncuţe în parc frumos amenjat şi când pleacă lasă în jurul băncii plin de seminţe, aruncă hârtiile pe jos”, afirmă Mircia Gutău, primarul Municipiului Râmnicu Vâlcea, care le-a declarat „război” celor care se comportă necivilizat.

Astfel, la Râmnicu Vâlcea, cei care sunt prinși că scuipă sau aruncă gunoaie pe jos trebuie să scoată din buzunare 2.500 de lei, potrivit Digi 24.

În doar o săptămână, polițiștii locali au dat nouă amenzi și aproximativ 40 de avertismente pentru cei care nu au respectat regulile de bun simț.

Polițiștii locali au început și o campanie promovare a noii hotărâri. Peste 30.000 de fluturași vor fi împărțiți locuitorilor din Râmnicu Vâlcea.

La începutul verii, Primăria Capitalei a luat în calcul un plan și mai dur de amendare a celor care aruncă gunoaie pe stradă.

Astfel, cineva care aruncă pe stradă un muc de țigară sau alte resturi ar putea primi o amendă de până la 5.000 de lei. Cele mai mari amenzi le-ar primi cei care „nu păstrează curăţenia trotuarelor, străzilor, parcurilor, locurilor de joacă, pieţelor; aruncă biletele de călătorie, resturile de ţigări, hârtii pe domeniul public; nu curăţă terenurile pe care le deţin; nu menţin mobilierul urban şi stradal în stare corespunzătoare”.

Un primar din Vaslui încearcă o metodă inedită de a-i mustra pe cei care aruncă gunoaiele la întâmplare. După ce îi identifică pe cei care își lasă resturile pe unde apucă, le trimite înapoi prin poștă, acasă.

O parte dintre cei care au primit pachete acasă au crezut că sunt ajutore de la Uniunea Europeană și au plătit chiar ei costurile de expediție.

Ca să dea de urma celor care aruncă la întâmplare gunoiul, angajații primăriei din Hoceni, județul Vaslui, caută printre resturi facturi, chitanțe sau cupoane de pensie.

FOTO: Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.