turnurile begich alaska
Foto: Jessica Spengler / Wikimedia Commons / Flickr

Whittier, un orășel cu o populație de numai 217 locuitori din statul Alaska, din SUA, a devenit cunoscut în toată lumea datorită faptului că aproape toți rezidenții locuiesc în aceeași clădire, un bloc cu 14 etaje.

Orășelul Whittier are o istorie foarte interesantă. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, statul american a construit acolo un complex militar cu port, care a primit numele de Baza Sullivan. În anul 1943 a fost terminată și calea ferată până la Baza Sullivan, iar portul a devenit poarta de intrare a soldaților americani în Alaska.

Cele două clădiri mari care domină în prezent orașul au fost construite după al Doilea Război Mondial. Prima structură, numită clădirea Buckner, a fost terminată în anul 1953.

A doua, Begich Towers, în 1957. La scurt timp după terminarea lucrărilor, în clădirea cu 150 de apartamente cu două sau cu trei camere s-au mutat funcționari publici ai statului american și familiile lor. Baza militară s-a închis la sfârșitul anilor ’50.

Înaltă de 14 etaje, Begich Towers adăpostește în prezent aproape toți rezidenții din Whittier. Clădirea Buckner, în schimb, a fost părăsită: în construcția ei s-a folosit azbest, un material periculos pentru sănătate, iar „detoxificarea” și renovarea blocului ar fi costat prea mult.

Orașul a avut mult de suferit din cauza cutremurului din anul 1964, care a produs tsunami-uri înalte de 13 metri. 13 oameni au murit din cauza valurilor uriașe.

Până acum 15 ani, când un vechi tunel feroviar a fost modificat pentru a putea fi traversat și de mașini, se putea ajunge în orășelul Whittier numai cu trenul sau cu barca, potrivit CNN. În prezent, locuitorii își organizează viața în funcție de programul tunelului: traficul este limitat, iar după ora 10.30 seara, tunelul se închide.

Locuitorii din Whittier lucrează la căile ferate, în administrație sau pe feribotul care leagă orașul de alte localități. Alții se ocupă cu pescuitul comercial sau fac turism.

Media anuală a precipitațiilor ajunge la 6,7 metri de zăpadă, adică de 1.000 de ori mai mult decât media națională din SUA, ceea ce contribuie și mai mult la izolarea micului oraș.

Însă mulți dintre rezidenții din Whittier fac haz de necaz și au transformat izolarea în care trăiesc într-un motiv de amuzament: poartă tricouri inscripționate cu literele „POW” („Prisoner of Whittier”, adică „Prizonier în Whittier”).

Totuși, locuitorii din Whittier au un avantaj: dacă nu vor, nici nu trebuie să părăsească blocul în care trăiesc. În clădirea Begich Towers se află și spitalul, și școala și sediul autorităților. În Whittier, ora de vârf înseamnă o oprire a liftului la fiecare etaj, iar funcționarii publici pot să lucreze în sandale, chiar dacă afară este ger.

Foto: Jessica Spengler / Wikimedia Commons / Flickr

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Orașul unde 80% dintre locuitori trăiesc sub pământ
Orașul din România în care sunt cele mai multe zile cu soare
Orașul celor 187 de țări, cel mai divers din lume

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.