Orașul din România cu străzi din pământ care vrea autobuze electrice

FOTO: Bru-nO/Pixabay.com
FOTO: Bru-nO/Pixabay.com

Un oraș din România în care sunt 90 de străzi neasfaltate ar putea avea autobuze electrice. Autoritățile locale din Dăbuleni, oraș în care trăiesc 12.000 de locuitori, vor să obțină 5 milioane de euro din fonduri europene pentru 3 microbuze electrice și o stație de încărcare.

Din aceste fonduri vor fi asfaltate doar șapte străzi. În Dăbuleni trăiesc 12.000 de locuitori, iar cei mai mulți se ocupă de cultivarea pepenilor.

Pe locul actualului oraș au existat satele Broasca, Ciungu și Dăbuleni. Au fost comasate și s-a format comuna Dăbuleni, iar din 2004 a devenit oraș. În anii `40, în zona „vale” de pe teritoriul Dăbulenilor, era o suprafață foarte mare de bălți și stufăriș, pentru că Dunărea se revarsa periodic. În timpul comunismului, zona a fost modificată și a devenit o suprafață bună pentru agricultură, în special pentru cultivarea de pepeni.

Ce se întâmplă la Cluj-Napoca

La sfârșitul lunii martie, primăria Cluj-Napoca anunța că pe străzile orașului vor apărea 30 de autobuze electrice, cumpărate cu 15 milioane de euro. Primele 11 autobuze vor fi livrate în maximum 9 luni. Banii pentru primele mijloace de transport în comun vor fi din fonduri elvețiene. Următoarele vor fi achiziționate cu bani europeni.

Potrivit primarului Emil Boc, autobuzele au o autonomie de 105 km şi vor fi încărcate în 13 staţii lente şi rapide. Încărcarea lentă durează 6 ore, iar cea rapidă 10 minute. Preţul unui autobuz electric este de aproximativ 500.000 euro.

„Am semnat acordul cadru privind achiziţionarea a 30 de autobuze electrice. Primele 11 autobuze electrice vor fi livrate, potrivit contractului, în maxim 9 luni de la semnarea contractului subsecvent (cel târziu martie 2018). Banii pentru aceste 11 autobuze provin din fonduri elveţiene (85%) şi buget local (15%).

Următoarele 19 autobuze urmează să fie achiziţionate din fonduri locale şi europene. Autobuzele au o capacitate de 78 de locuri, dotate cu wi-fi, camere video, aer condiţionat şi platformă joasă pentru persoane cu dizabilităţi”, spunea primarul Clujului, Emil Boc, în iulie 2017.

În urmă cu două zile, și Primăria Capitalei a anunțat că are în intenție să cumpere 100 de autobuze electrice.

De asemenea, și Primăria Iași a anunțat că ar putea achiziționa 30 de autobuze electrice cu fonduri europene nerambursabile.

FOTO: Bru-nO/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.