Orașul din România care vrea eliminarea mașinilor din Centru

FOTO: Pixabay.com
FOTO: Pixabay.com

„Am luat exemplele marilor capitale ale Europei în care în zona centrala nu se mai fac parcări.

Cu cât faci mai multe parcări şi asiguri mai multe locuri cu atât aduci mai multe maşini în centru şi creezi o aglomeraţie mult mai mare”, a declarat viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, pentru Digi24.

Potrivit noului regulament de urbanism votat de consilierii locali clujeni, hotelurile, blocurile și magazinele din zona istorică nu mai sunt obligate să amenajeze locuri de parcare.

Prin această măsură, autoritățile locale vor să îi determine pe șoferi să nu mai intre cu mașinile în zona centrală și ar fi un pas important pentru eliminarea mașinilor.

Mai multe orașe europene vor să reducă circulația mașinilor. Helsinki, capitala Finlandei, are în plan să elimine nevoia de a folosi mașina personală până în 2025. Scopul este de a construi un sistem de transport public atât de eficient și de ieftin, încât oamenii să nu mai apeleze la mașinile lor.

De asemenea, la propunerea partidului PvdA, Camera inferioară din parlamentul olandez a luat decizia ca din 2025 să fie interzise mașinile pe benzină sau diesel și să se vândă doar cele electrice în țara lalelelor.

Aceeași regulă și din același an se pregătește și în Norvegia. De altfel, această țară are cel mai mare procent de mașini electrice care circulă pe străzi.

Autoritățile din Paris anunță o reglementare prin care mașinile mai vechi de 20 de ani vor fi interzise pe străzi de luni până vineri. Cei care încalcă regula vor primi amenzi care încep de la 35 de euro. Vor fi exceptate de la această regulă mașinile clasice , care au peste 30 de ani.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.