De ce nu vedem cerul înstelat din orașe. Soluția: un iluminat urban inteligent

calea lactee cer înstelat
Calea Lactee. Foto: Free Photos (pixabay.com)

Într-o lume în care anumite resurse precum combustibilii fosili sunt tot mai puține, iar oamenii produc tot mai multe deșeuri care ajung la gropile de gunoi, devine tot mai important ca atât noi, cât și autoritățile să luăm măsuri pentru reducerea poluării și pentru folosirea eficientă a energiei.

În acest context, se vorbește tot mai mult de așa-numitele „orașe inteligente”. Ce sunt, mai exact, aceste orașe inteligente?

Orașele inteligente folosesc diferite metode (sezori etc) pentru a colecta date despre consumul de energie. Apoi, datele sunt utilizate pentru a gestiona resursele în mod eficient. De exemplu, într-un oraș inteligent sunt colectate date de la cetățeni dar și de la alți consumatori, iar ulterior ele sunt analizate pentru a gestiona sistemele de transport, traficul rutier, fabricile, rețelele publice de apă, managementul deșeurilor, școlile, spitalele, sistemele informatice și alte servicii comunitare.

Una dintre cele mai importante caracteristici pe care trebuie să le aibă un oraș inteligent este un sistem de iluminat stradal eficient, care să nu irosească energia. De exemplu, în orașele din România încă există corpuri de iluminat urban foarte vechi, ce aruncă lumina în sus, în loc să o trimită înspre pământ, la nivelul trotuarelor, acolo unde oamenii au nevoie de ea.

În afară de faptul că în acest fel se irosește multă energie, o altă neplăcere este dată de faptul că lumina proiectată în sus, spre cer, ne văduvește de minunatul cer înstelat de care ne bucurăm la țară sau în alte zone în care poluarea luminoasă este redusă. Dacă toate lămpile de iluminat stradal ar fi îndreptate spre sol, atunci cerul nopții ar fi mult mai bogat în stele chiar și în marile orașe. Acum, pe piață există numeroase modele de corpuri de iluminat stradal care proiectează lumina în jos, ca de exemplu cele de AICI.

În cazul spațiilor de parcări, depozitelor sau zonelor de transport și de distribuție pot fi folosite tuburi de iluminat cu LED, care au un consum redus de energie. Acestea oferă un efect de lumină mai bun, au o durată de viață mai mare și economisesc astfel bani (consumul de energie este de 50% față de tuburile fluorescente).

Un alt aspect important este că tehnologiile folosite de orașele inteligente le permit autorităților să interacționeze direct cu membrii comunității și să monitorizeze în timp real infrastructura orașului.

De asemenea, orașele inteligente folosesc și energie solară (lămpi care se încarcă pe timpul zilei cu energie, iar apoi luminează noaptea), stații de încărcare pentru mașini electrice sau aplicații pentru găsirea rapidă a locurilor de parcare libere.

Într-un oraș inteligent unele locuințe au fost dotate cu aparate menite să măsoare consumul de energie, iar cei care au reușit să îl reducă au primit stimulente.

Până la ora actuală au fost implementate tehnologii specifice orașelor inteligente în diferite orașe ori metropole din lume, ca de exemplu Dubai, Amsterdam, Barcelona, Madrid, Stockholm sau New York. În România, un exemplu în acest sens este orașul Alba Iulia.