Opere ale lui Tonitza, „îngrijite” cu apă de ploaie și fum

Nicolae Tonitza a picatat câteva icoane în Biserica Sfântul Gheorghe din Constanța. Însă acestea ar putea deveni doar o amintire, potrivit Digi 24.

De mai mulți ani, apa de ploaie sau de la zăpada care s-a topit a pătruns prin crăpăturile bisericii și au început să distrugă picturile. De asemenea, picturile au avut de suferit și din cauza fumului de la lumânări.

Autoritățile spun că nu au bani pentru lucrări de restaurare, iar până acum au fost salvate doar câteva icoane din turlă. În total ar fi nevoie de aproximativ 1,5 milioane de lei.

Nicolae Tonitza a pictat biserica din Constanța la începutul anilor `30. În ultimii 40 de ani nu s-a mai făcut niciun de lucrare pentru întreținerea lăcașului de cult.

Reprezentanții Bisericii Ortodoxe așteaptă bani de la Ministerul Culturii și spun că fondurile proprii ale bisericii sunt de doar 10.000 de lei și nu poate finanța o lucrare atât de costisitoare.

„Această biserică este cea mai frumoasă, prin arhitectură şi prin pictura care, iată, i se înnoieşte, de Nicolae Tonitza”, a declarat Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, pentru reporterii Digi 24.

Zilele acestea, Biserica pictată de Nicolae Tonitza a împlinit 100 de ani de la prima piatră de temelie care a fost pusă. Nicolae Tonitza a pictat biserica în stil neobizantin. Între anii 1956 – 1957, preotul Constantin Lembrău, pictor și slujitor la biserică a restaurat icoanele.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: